Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Diploma Honoris díjat kapott Vincze Lászlóné, az év nagymamája Papp Attiláné, az év nagypapája Hajdu Imre lett

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. szeptember 30. 09:00
Diploma Honoris díjat kapott Vincze Lászlóné, az év nagymamája Papp Attiláné, az év nagypapája Hajdu Imre lett
Az idősek világnapját ünnepelték Gyulán

Az Év Nagymamája díjat Papp Attiláné, az Év Nagypapája díjat Hajdu Imre, a Diploma Honoris díjat Vincze Lászlóné vehette át szeptember 29-én az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepségen, a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban. A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményének rendezvényén idén is több százan vettek részt, a fürdőváros valamennyi idősekkel foglalkozó intézménye és szervezete képviseltette magát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében emlékeztetett: az ENSZ közgyűlése 1990-ben határozott arról, hogy október 1-je legyen az idősek világnapja, melyet 1991-ben ünnepeltek meg először. Ezen a napon kifejezhetjük köszönetünket, megbecsülésünket az idősek felé – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az idősek száma világszerte növekszik, 2050-re elérheti a másfél milliárdot. Hozzátette: Magyarországon minden ötödik ember szépkorú.

Görgényi Ernő polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta: tiszteletet érdemelnek azoknak az idős nemzedékeknek a tagjai, akik „a nehéz körülmények ellenére is családot alapítottak, tanultak, dolgoztak, építették az országot”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kifejtette: Magyarországon egyre több időskorú jut az aktív korúakra, aminek többek között az az oka, hogy egyre jobb az egészségi állapota a nemzedékeknek, ezért nő az átlagéletkor.

– Fontos, hogy alkalmazkodva a változásokhoz folyamatosan alakítsuk, bővítsük és javítsuk az időskorhoz kapcsolódó intézményrendszerünket, igyekezzünk minél teljesebbé tenni az idősek számára nyújtott szolgáltatások körét – húzta alá.

Hozzátette: a gyulai önkormányzat erejéhez mérten folyamatosan fejleszti a nappali ellátást biztosító klubokat, és akadálymentesítéssel igyekszik megkönnyíteni az idősek számára a közlekedést. Emellett az idősek érdekében partnerségre törekszenek az értük dolgozó közalapítványokkal, egyesületekkel, valamint az egyházakkal és az oktatási, nevelési intézményekkel.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szólt arról is, hogy Gyulán mintegy 20 éve működik az időseket segítő jelzőrendszer, amelyet 2018-ban korszerűsítettek. Felhívta a figyelmet a kormány által indított Gondosóra programra is, amely a nap 24 órájában egy diszpécserközpont révén nyújt segítséget a szolgáltatást igénylő időseknek.  

Az ünnepségen Kovács József és Görgényi Ernő adta át az év nagymamájának és az nagypapájának járó díjakat.

Az év nagymamájának választott Papp Attiláné a Gyulai Nyugdíjasok Polgári Egyesületének vezetőségi tagja. Három gyermeke van, és nyolc unokája, akiket mindig a kedvenc ételeikkel vár. Nagy boldogság számára, amikor az összes unokája egyszerre „zajong” a kertjében, ahol közösen találnak ki játékokat – hangzott el a méltatásban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az év nagypapája, Hajdu Imre 1940-ben született Szeghalmon, földműves család ötödik gyermekeként. Édesapját fiatalon vesztette el, édesanyja egyedül nevelte fel testvéreivel. Az általános iskola elvégzése után az erdészetben vállalt munkát, később erdészeti technikusi képesítést szerzett. 1997-ben két kollégájával megalapították a Dél-alföldi Erdészeti Központot. 1998-ban nyugdíjba ment, de 2020-ig munkatársa volt az erdei iskolának, ahol a természet szeretetére tanította a gyerekeket. Aktívan részt vesz az Országos Erdészeti Egyesület munkájában és a gyulavári idősklub közösségi életében. 1974 és 2000 között ő volt a Mikulás a bölcsődékben, az óvodákban, az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban, valamint az idősotthonokban, -klubokban. Első házasságából egy lánya született, emellett két unokája, valamint egy dédunokával is van, és hamarosan tovább bővül a család. Hogy hallássérült gyermekét segítse, beiratkozott vele a vendéglátóipari szakközépiskola kétéves képzésére, amelyet mindketten sikeresen végeztek el. Második házasságából egy nevelt fia van, aki egy gyermek édesapja – ismertették a laudációban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A Diploma Honoris díjat idén Vincze Lászlónénak ítélték oda, a kitüntetést Mészáros Magdolna, a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója és Beke Szilvia, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánhelyettese adta át.

A díjazott Zsadányban született. Az érettségi után ápolóképzőt végzett, majd a gyulai sebészeti osztályon helyezkedett el, itt dolgozott 37 éven keresztül nyugdíjba vonulásáig, 2007-ig. Felnőttszakápolói végzettséget és vezetői ismereteket is szerzett, így az osztály egyik részlegének vezető főnővére lett. Azt vallotta, hogy a betegek segítése, ápolása a legszebb kihívás, amelyet a sebészeti területen eredményesen lehet gyakorolni. Munkáját szakmai hozzáértéssel, optimistán, vidáman végezte; jó kedélye, nyílt kommunikációja, közvetlen stílusa sokat hozzátett a betegek gyógyulásához, a hozzátartozók támogatásához – hangsúlyozták a laudációban, amelyből az is kiderült, hogy a kitüntetettnek két fia és három unokája van.

A díjátadó után műsorral, vacsorával, koncerttel és élő zenével várták az időseket.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)