Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jelenleg a gyulai Darvas József utcában tart az ivóvízhálózat rekonstrukciója

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. június 23. 09:00
Jelenleg a gyulai Darvas József utcában tart az ivóvízhálózat rekonstrukciója
A kivitelezők befejezték a munkálatokat a Bánya és a Malom utcában, ott már korszerű KPE csövekben folyik az ivóvíz
Ivóvízhálózat-csere Gyulaváriban, a Darvas József utcában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Javában folyik az ivóvízhálózat cseréje Gyulán. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program jelenlegi fázisában rekonstruálják a meglévő, több évtizedes ivóvízhálózatot. Az fejlesztés során a régi, 80 mm átmérőjű azbesztcement csöveket korszerű, korrózióálló és rugalmas, 110-es átmérőjű polietilén KPE csövekre cserélik ki. Az idegenforgalom miatt a kivitelezők a nyári szezonban nem végeznek munkát a frekventált helyeken, ezért a fejlesztés jelenleg Gyulaváriban zajlik.

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a Bánya utca már elkészült, az ott lakók visszakapták az ivóvizet. A Malom utcán is befejezték a munkálatokat, ott még a vízminta vizsgálatának értékeit várják. A bakteriológiai vizsgálatokat a Food Analytica Kft. laborjában végzik el. Amint megérkezik a negatív eredmény, és az egészségre veszélytelennek nyilvánítják a vizet, a lakosság használatba veheti a megújult rendszert.

Jelenleg a Darvas József utcán folynak a munkálatok, ahol a 758 méter egy részét nyílt árkos, a másik felén csőroppantásos technológiával történik a hálózatcsere. A szakember kifejtette, a roppantásos technológia során előkeresik a házbekötéseket a vízgerincen, majd egy gép végigtol egy rudazatot a régi vezetéken. Erre rácsatlakoztatják az új vezetéket, és egy hasítóék segítségével behúzzák a régi cső helyére az újat. Ez a technológia gyorsabb, kevesebb romolással jár, viszont ebben az esetben az ivóvíz minősítése tovább tart. A hagyományos, nyílt árkos megoldást akkor kell alkalmazni, amikor sűrűn helyezkednek el akadályozó közművek a hálózaton.

A Darvas utca után a Széchenyi és Kohán György utca következik. A kivitelező a munkálatok megkezdése előtt három nappal postai úton értesíti a soron következő utca lakóit.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)