Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hamarosan „javított” ivóvizet iszik Gyula és Elek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. június 03. 09:00
Hamarosan „javított” ivóvizet iszik Gyula és Elek!
Az üzemállapotok kontrollvizsgálata a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. laborjában folyik
Befejeződtek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, KEOP-1.3.0/09-11- 2011-0017 azonosítószámú Gyula-Elek ivóvízminőség-javító program kivitelezési munkálatai Gyulán és Eleken. A Gyula-Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam. A beruházás célja a projektcsoporthoz tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása.
____Eredeti-_DSC4806.JPG

Három ponton vesznek mintát az ivóvízből

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Gyulán, a II.-es vízműtelepen megkezdődött a projekt keretében kiépített ivóvíz-tisztítási technológia szűrőberendezésének próbaüzeme, amely június 12-ig tart városunkban. Eleken májusban indult a próbaüzem.

A Gyulai Hírlapnak Karácsonyi István, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. vízellátási és szennyvíz-elvezetési üzemvezetője elmondta, a különböző üzemállapotok vizsgálata folyamatosan, napi gyakorisággal történik a helyszínen. Három ponton vesznek mintát: az ivóvíz-tisztítási technológia előtt a kútcsoportokról beérkező nyers vízből, a szűrés közbeni ún. technológiai, végül a megtisztított vízből is. A mérések kontrollvizsgálata a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. laborjában folyik.

Klapka Sándor laboratóriumi csoportvezető lapunknak elmondta, a napi vizsgálaton túl egy-egy eredményciklus után történik akkreditált mintavétel is, amelyet egy független laborban vizsgálnak meg annak igazolására, hogy a helyszínen spektrofotométerrel mért komponensek helytállóak. A szakembertől megtudtuk, a vizsgálat során elindítják az adott technológiai folyamatot, majd különböző vegyszereket adagolnak a vízhez, és a behatási idő után megmérik az alapvető komponenseket, közöttük a víz vas-, arzén-, ammónium- és mangántartalmát. Az európai uniós szabályoknak megfelelően az ivóvíz arzéntartalmának 10 µg/l, a mangánnak 50 µg/l, az ammóniának 0,5 mg/l, a vasnak 0,2 mg/l alatti értékűnek kell lennie.

Karácsonyi István végül hozzátette, a jelenlegi mérések minden esetben határérték alatti eredményt mutattak. Ha a próbaüzem lezárul, hamarosan belekerülhet a tisztított, minden paraméternek megfelelő víz az ivóvízhálózatunkba.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)