Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai fényképek címmel jelenik meg a Gyula régen és ma című sorozat tizenegyedik kötete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2014. március 06. 14:00
Gyulai fényképek címmel jelenik meg a Gyula régen és ma című sorozat tizenegyedik kötete
A könyv bemutatója március 27-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
Képünkön (balról jobbra) a könyv szerzői: Balla Tibor, Durkóné Illés Bernadett és Durkó Károly. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Újabb kötettel rukkol elő a Gyulai Évszázadok Alapítvány. A Gyula régen és ma című sorozat hamarosan megjelenő, tizenegyedik kötete Gyulai fényképek címmel kerül a könyvespolcokra. A könyv beharangozóján a három szerző – Durkó Károly, Durkóné Illés Bernadett és Balla Tibor – mutatta be legújabb szerzeményét a közelmúltban megnyílt, Kossuth utcai Várkonyi Bisztró és Bárban. Az 1300 példányban nyomtatásba kerülő kötet 192 oldalon, mintegy 50 gyulai fotográfust bemutatva, több mint négyszáz fénykép segítségével foglalja össze a gyulai fényképészek történetét 1869-től 2014-ig.

Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke elmondta, a könyv többéves gyűjtői és kutatómunka eredménye. Négy fejezetből áll: a boldog békeidők, a Trianon utáni időszak, a szövetkezet és a modern idők korának fényképészetéről szól, ezen kívül található benne egy kis képösszeállítás az alapítvány eddigi munkájáról is. Durkó Károly kifejtette, a könyv megjelenése számos fotós évfordulóval egybeesik: Louis-Jacques-Mandé Daguerre által 175 éve készült el az első fotó, avagy dagerrotípia; 145 évvel ezelőtt szól írásos emlék az első gyulai „fényirdáról”, amelyet Weisz Lipót működtetett a Kígyó u. 16 szám alatt. 120 esztendeje nyitotta meg első önálló műtermét Székely Aladár, amelynek a nevét viselő gyulai fotóklub ebben az évben ünnepli három évtizedes fennállását.

- A könyvben a különböző korszakok meghatározó gyulai fotósai szerepelnek, kezdve Székely Aladárral és Rónai Dénessel, akik koruk meghatározó fotóművészei voltak. A könyv alapmű lesz a fotósok számára, csakúgy mint a helytörténészek számára is. A fényképeszeken kívül természetesen sok érdekes fotót is megtalálhatunk a könyvben, pl. az ’56-os forralom idejéről, vagy a „Talicskásként” ismert Schriffert Tóni bácsiról – mondta Durkó Károly.

Durkóné Illés Bernadett a könyvvel kapcsolatban kifejtette, a kötetek megjelenését mindig is pedagógusszemmel követte, azzal a céllal, hogy a könyvek megszólítsák a fiatalokat. Így történt ez a 11. kötet esetében is, hiszen a múlt értékeit ezúttal az egyre népszerűbb fényképezésen keresztül közvetítik, illetve mutatják be.

Balla Tibor hozzáfűzte, az évek során nagyon sok érdekes felvételnek volt szemtanúja, és több neves fotóst is ismert személyesen, például Pölöskey Mihályt, vagy Misley Ervint, aki a család barátjaként édesapját – id. BallaTibort – is bevezette a fényképezés titkaiba.

Veres István fotográfus, majdnem a kezdetek óta tagja a Székely Aladár Fotóklubnak, valamint rendszeresen foglalkozik kiállítások szervezésével, pályázatkiírásokkal. Innen jött az ötlete, hogy a könyvkiadást kössék össze egy meghívásos fotópályázattal, amelynek eredményeit a kötet bemutatása előtt fél órával hirdetik ki a szervezők.

A Gyulai fényképek című könyvben számos ismerős nevet megtalálhatunk. Szerepel benne a fent elhangzottakon kívül Bagyinszki Zoltán, Bánfi Barnabás, Béla Ottó, Kerekes István, Kiss Zoltán, Málik István, Pénzes Sándor, Rusznyák Csaba, Sándor László és még számos képi alkotó.

A 11. kötet bemutatója március 27-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A könyvbemutató keretében átadják a Firtosi József Dezső-díjat is, amelyet olyan gyulai ember kapnak, aki Gyula város értékeinek megőrzését, ismertetését segítik.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)