Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Menyhért „Csiga” Csaba, aki több gyulai bandában is feszíti a basszushúrokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • INTERJÚ • 2014. február 09. 11:00
Menyhért „Csiga” Csaba, aki több gyulai bandában is feszíti a basszushúrokat
Menyhért „Csiga” Csaba: Ha nem jön össze, nem esik jól, de akkor is menni kell, és csinálni tovább
Könnyű olyan városban élénken pezsgő zenei életről beszélni, ahol a jó zenészek több bandában is egyszerre feszítik a húrokat. Menyhért „Csiga” Csaba esetében ez különösen érvényes, hiszen nemrég még hét zenekart is magáénak tudhatott. Ezeket az időket elevenítettük fel, miközben arról is beszélgettünk, vajon mitől vált ennyire népszerű basszusgitárossá.
Menyhért „Csiga” Csaba. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

– Mennyire lehetett napi szinten aktívan részt venni hét zenekar életében?

– Ezek közül nem volt mindegyik azonos intenzitással jelen. Némelyik csak alkalmi összeállásnak indult, ilyen volt a bátyámmal, Menyhért Laci „Menyussal” illetve Éri Balázzsal létrehozott M&M's, ami azért mégis megélt néhány fellépést, olyankor angol nyelvű feldolgozásokat játszottunk. Ebben tényleg csak a magunk és a közönség örömére zenéltünk, ahogy az időnk kiadta. A Blades zenekar 2004-óta működött, velük Edda, Bikini, Republic, Tankcsapda feldolgozásokat játszottunk, a saját számainkat pedig rock stílusban írtuk. A Grenadírmars csak feldolgozásokat játszott, abban is a basszusgitár-vokál volt az enyém.

– Mely zenekarok aktívak most?

– A trash-death metalt modern gitárhangzással játszó Worning, ami 2002-ben alakult, velük most ősszel töltöttük a 11. évünket. Ennek a zenekarnak az intenzitása változó, mivel a gitárosunk a Magna Cum Laudénál dolgozik, ezért eléggé elfoglalt, a zenekar többi tagja nem is gyulai, így nem feltétlenül próbálunk minden héten, velük most hangfelvételeket készítünk. Az Over Promises szintén metál banda, abban a trash-death metal műfaj modernebb változatát, a trash-death-core válfaját űzzük, itt 2008-óta vagyok a basszusgitár-vokál poszton.

– De én úgy tudom, hogy szólógitározol is.

– Egy szám erejéig volt rá kísérlet az M&M's-ben, de ebből nem lesz hagyomány! Akusztikus gitárt inkább akkor szoktam forgatni, amikor megírok valamit, mert azon jobban hallom a dallamot, de utána átalakítom basszusgitárra.

– A Pernahajder Campbell csapatában mióta játszol?

– Ott 2009-től vagyok szintén basszusgitár-vokál poszton és időnként - ha úgy alakul – a feldolgozásokban éneklek kicsit. De egészen új bandám is van, idén alakult a Pre-load névre keresztelt Metallica tribute bandánk, amiben csak régi Metallicát dolgozunk fel a fekete albumig. Itt csak énekelek, James Hetfield hangját kellene benne überelnem.

– Ezekben a zenekarokban alapító tag vagy?

– Ha végiggondolom, mindegyikbe hívtak.

Ennyiféle zenélés hogy fér meg egymással? Már csak az időbeosztás szempontjából is érdekes lenne, de a dalszerzés, szövegírás terén talán még izgalmasabb a kérdés. Ha eszedbe jut egy dallam vagy egy szöveg, automatikusan tudod, hogy melyik zenekarban lesz a helye?

– Természetesen, mert már a legelején tudom, hogy milyen stílusban akarom megírni, mert eldönti a témaköre. Leginkább a szöveg részével szoktam foglalkozni, de a Pernahajdernél a basszustémát dolgozom ki egy-egy számban. Most is, mielőtt ide jöttem, felfütyültem egy Pernahajdernek szánt dallamot, de ha a szöveg is a fejemben van, akkor azzal együtt dolgozom ki akkor, amikor nekiülök egy akusztikus gitárral.

– Ez már elég rutinosan mehet, de azt még nem tudom, hogy került bele az életedbe a zene? A bátyádat kezdted vele utánozni?

– Nem, a bátyám csak nemrég, 1-2 éve kezdett el komolyabban gitározni, én kerültem előbb a zenei szférába. Bár a muzikalitás valójában otthonról hozott, mert édesanyám énektanár volt, és zongorázott is a Rózsafa vendéglőben, édesapámmal együtt pedig énekkarba jártak. Így természetes volt, hogy gyerekként én is jártam zeneiskolába, ahol én már akkor gitározni vagy dobolni szerettem volna. Akkoriban még nem volt gyerekgitár, a rendeshez pedig túl picik voltak az ujjaim, így amikor másik választott hangszerként a dobot neveztem meg, a zeneiskola felvételi bizottsága kinevetett, de akkor az asztal végén megszólalt egy békéscsabai tanár, Kukla Zoltán, hogy „Én elvállalom a gyereket!”. Hozzá jártam dobra, és nagyon jó eredményekkel végeztem.

– Mikor és miért lett ebből aztán mégiscsak gitár?

– A szolfézs nem kötött le túlságosan, ezért a dobolás is fokozatosan elmaradt, és pár évvel később, mint a legtöbb kamasz, én is megalapítottam a saját zenekaromat. Tankcsapda számokat dolgoztunk fel, de dobosa és gitárosa volt a zenekarnak, basszusgitáros azonban nem, így jött az ötlet, hogy Lukács Laci bőrébe bújva kezdjek el basszusgitározva Tankcsapdát játszani.

– Azt ne mondd, hogy ezért lettél basszusgitáros?

– De, ezért lettem basszusgitáros, hogy Tankcsapdát dolgozzunk fel. Igyekeztem megtanulni úgy énekelni, ahogy ő, a zenével pedig nem volt nehéz dolgom, mert 4-5 hangból kell egyet pengetni, és ha az embernek van egy kis muzikalitása, ezt elég könnyű megtanulni. Később már olyan zenekarokba kerültem, ahol kicsit jobban oda kellett figyelni, esetleg hallás után játszani dalokat vagy egy-egy kottából, akkor már egy kicsit nekiültem, próbáltam, kihallgattam a játékokat, hogy is fogják le mások a hangokat.

– Nem is voltak közvetlen tanáraid? Meg lehet tanulni rögtön basszusgitározni vagy kell hozzá alaptudásként a szólógitár?

– Én teljesen magamtól tanultam a basszusgitározást. Így, aki ért hozzá, szintén kihallja, hogy mennyire képzett a játékom, mennyire játszom ki tisztán az adott hangokat. Természetesen én nem vagyok megelégedve a saját tudásommal.

– Talán épp ez a jó, mert aki elégedetten hátradől, az nem fejleszti magát.

– Lehet, hogy azért is vagyok időnként ennyi zenekarban basszusgitáros, azért gondolnak rám, amikor elhívnak, mert ismerik a képességeimet és az kell nekik, amit én tudok játszani.

– Amikor zenét írsz, a saját témádat írod meg vagy automatikusan a komplett szám jelenik meg a fejedben, és rögtön tudod benne a többiek szerepét?

– Szeretem elképzelni, de hogy aztán a kivitelezés milyen lesz, az már más téma.

– Hogy alakul hozzá a szöveg?

– A legjobb az, amikor a dallam és a szöveg együtt jön. Abból már tudja az ember, hogy rockosabb vagy lágyabb zenét akar belőle csinálni. De amikor van valakinek egy ötlete és próbateremben dolgozunk egy dalon, és ha már megvan előre egy dallam, arra lehet, hogy könnyebb megírni a szöveget.

– Könnyen írsz dalszöveget?

– Viszonylag könnyen, de nem mindig vagyok teljesen elégedett velük, így nagyon sok van talonba téve, hogy ha nem is mindegyik feltétlen jó egészben, de egy-két sor megfaragásával használható szöveg lesz belőle, aminek értelme is van. Nem szeretek olyan szöveget írni, ami ugyan jól szól, de a sorok között nincs összefüggés. Ritkán írok szöveget, de akkor annak jónak kell lennie.

– Milyen szinten van szükséged a napi szintű gyakorlásra? Technikailag mennyire szükséges fejlesztened magad?

– A rendszeres próba a gyakorláshoz elég, de ettől függetlenül folyamatosan tanulok új dolgokat, és amikor megszaporodnak a fellépések, olyankor otthon is gyakorlom azt az egy-két témát, amiről úgy érzem, hogy nehezebben megy.

– Az már az eddigiekből kiderült, hogy ezt a zene és a zenélés szeretete nélkül nem lehetne így művelni. Melyik zenekarral van komolyabb tervetek is az örömzenélésen kívül?

– A Pernahajderrel és a Worning zenekarral csak saját számokat játszunk, de a Worning esetében eladni nem tudjuk ezt a stílust, mert mindenki metált játszik, koncertre nehezen járnak az emberek, mert inkább otthon letöltik a zenét. A Worning zenekarral a Replika és Akela előtt játszottunk, egy-két helyre később is visszahívtak bennünket. A Blades vendége pedig az Akela énekese volt, vele a Művház „B” épületében és Nagyszalontán játszottunk együtt. Jelenleg a Pernahajderről tudom azt mondani, hogy olyan pozícióban van, ami által most elindulhat valami, hiszen ott a szakmai tudásunk és a komoly hozzáállásunk megvan, reméljük, hogy elég lesz hozzá a kitartás, a türelem és a fegyelem. De ha nem jön össze, akkor sem kesergünk. Nem esne jól, de akkor is menni kell és csinálni tovább.

 

Menyhért „Csiga” Csaba. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. február 09. 11:00
Menyhért „Csiga” Csaba: Ha nem jön össze, nem esik jól, de akkor is menni kell, és csinálni tovább
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)