Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A brokkoli

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. február 09. 13:00
A brokkoli
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében
Képünk illusztráció. Forrás: newhealthguide.org

A brokkolinak vagy spárgakelnek is a karfiolhoz hasonlóan a virágját fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. A virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.

A brokkoli számos értékes tápanyagot tartalmaz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, sőt megállítani a daganatok kialakulását. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.

Fogyasztása sok szempontból megegyezik a karfioléval. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle leves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

 

Brokkolikrémleves (4 adag)

50 dkg brokkoli
1 kávéskanál mustár
1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
1/2 teáskanál cukor
1/2 dl főzőtejszín
1 csipet bors
1 teáskanál só
5 dkg füstölt sajt (tálaláshoz tányéronként, reszelve)

A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük és sós vízben kb. 15-20 perc alatt megfőzzük. A brokkolirózsákat 3-4 merőkanál főzőlével leturmixoljuk. A péphez hozzáadjuk a mustárt, a szerecsendiót, a borsot, a cukrot és a tejszínt. Amennyiben a krémes állag eléréséhez szükséges, a főzőléből adhatunk még hozzá. Ezután összeforraljuk. Füstölt reszelt sajttal tálaljuk.

Energia:           487 kcal
Fehérje:          29,5 g
Zsír:               28 g
Szénhidrát:       22,5 g

 

Brokkolifasírt (2 adag)

15 dkg brokkoli
1 db zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
10 dkg zsemlemorzsa
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl víz (kevés)
A sütéshez
2 dl napraforgó olaj

A brokkolirózsákat sós vízben megfőzzük, leszűrjük, villával pépesítjük, és hagyjuk hűlni. A zsemlét kevés langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást, beletesszük a kihűlt brokkolipépet, a sót, borsot, és az apróra vágott fokhagymát. Jól kidolgozzuk a masszát kézzel. Ha lágy, akkor zsemlemorzsával sűríthetjük. Olyan állaga legyen, amiből golyókat formázhatunk. A kész fasírtgolyókat meghempergetjük zsemlemorzsában, és olajban kisütjük. Nagyon hamar elkészül, elég, ha picit pirosodik. Feltétnek is kiváló, de köretnek adhatunk mellé rizst vagy krumplipürét.

Energia:          857 kcal
Fehérje:           24 g
Zsír:              31 g
Szénhidrát:       108 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)