Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ónos eső, hó és jég a fákon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. február 09. 07:00
Ónos eső, hó és jég a fákon
Igyekezzünk minél hamarabb letakarítani, hogy ne fagyjon a tűlevelekre a csapadék
Képünk illusztráció. Forrás: squirrelqueen2.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az ónos esővel kapcsolatban kérdezte egyik munkatársam, hogy mitévők legyünk a tujáinkra, fenyőinkre ráfagyott nagy mennyiségű esővel. Nos, az a legjobb, ha nem teszünk velük semmit, mert letakarítani úgysem tudjuk. Majd az idő szép lassan megoldja, leolvasztja.

A hóval azonban más a helyzet. A tujákról, borókákról alulról felfele simogatva egy cirokseprűvel lehet szépen, finoman letakarítani a havat, míg a fenyőket és a hamisciprusokat jobbról-balról „pofozgatva” lehet a nagyobb hóterhektől megszabadítani. Igyekezzünk minél hamarabb letakarítani, hogy ne fagyjon a tűlevelekre a csapadék. A fenyőfélék azért jól bírják a terhelést, és ha a hó terhe alatt lenyomódott ágak nincsenek útba, akkor ne háborgassuk őket!

A lomblevelű örökzöldekkel (babérmeggy, babérsom) is előfordulhat, hogy megmarad rajtuk nagyobb hómennyiség, érdemes azokat is óvatosan megszabadítani a terhüktől. Természetesen ez nem jóslás a közeljövő időjárására, de nem kizárható lehetőség. A hóval borított pázsitra érdemes már ilyenkor kijuttatni egy kis N. P. K. összetett műtrágyát, mert két hónap kell neki, hogy elkezdje kifejteni a hatását. Természetesen, aki megteheti, az komplex, hosszú lebomlású műtrágyát is alkalmazhat. Ma már szinte négy évszakos műtrágyákat gyártanak, melyek alkalmazása egyszerűbb és hatékonyabb.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)