Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egyre több tanösvény és pihenőhely Békés és Csongrád megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sütő Péter és Puskás Lajos • HÍREK • 2014. január 05. 13:00
Egyre több tanösvény és pihenőhely Békés és Csongrád megyében
A DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. új közjóléti fejlesztési tervei
Gyula-Városerdő, Poronty tanösvény. Fotó: Gyulai Hírlap

A 2013 késő őszén megnyílt pályázati lehetőségekre nagy ambícióval indult a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. Csongrád és Békés megye állami erdeiben már eddig is szép számmal voltak olyan létesítmények, amelyek az erdőbe kiránduló, ott pihenő és regenerálódó embereket szolgálja. Az elmúlt évtizedekben a lakosság ilyen irányú igénye folyamatosan nőtt. Megragadva a lehetőségeket, vállalatunk új közjóléti fejlesztési terveket dolgozott ki, amivel remélhetően sikeresen tud majd szerepelni a pályázatokon.

Ásotthalmon, a homoki erdőkben, terveink szerint két tanösvény fogja szolgálni az erdőlátogatókat. Az egyik az 55. számú út 40 km-es szelvényétől indul. Az 1,3 km hosszú ösvény tájékoztató tábláival a homokvidéki erdőgazdálkodással és a faanyag felhasználásával kapcsolatos gondolatainkat osztja meg a kirándulókkal, miközben berendezéseivel lehetőséget nyújt az aktív pihenésre is. A másik tanösvény – Ásotthalomtól délre – 2,2 kilométernyi sétával járható be. A homokbuckás vidék rendkívül izgalmas és változatos élővilágával foglalkozik, de betekintést nyújt a tájat kialakító Ős-Duna csatangolásaiba is.

A Szegedhez közeli Ópusztaszer mellett egy tisztáson erdei pihenőhelyet terveztünk tűzrakó-helyekkel, padokkal és asztalokkal. Bízunk abban, hogy kedvelt kirándulási célpont lesz majd ez a helyszín is, hiszen érinti az Alföldi Kék-túra útvonal.

Ugyancsak tanösvényt szeretnénk létrehozni Gyula-Városerdőn, a vasúti megállóhelytől egészen Kőris-erdőig, meg vissza, összesen több mint 7 km hosszon. Az utat bejárva, a kíváncsi kirándulók megismerkedhetnek majd a Körös-völgyi táj kialakulásával, mikrodomborzati viszonyaival és természetesen az ezekhez kötődő rendkívül változatos élővilággal. Tovább bővülnek majd a városerdei parkerdő közjóléti szolgáltatásai is.

A Doboz melletti szanazugi erdőben terveink szerin pihenőhely fogadja majd a kirándulókat, nem messze dr. Papp László erdőmérnök emlékhelyétől.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)