Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megható történeteket kaptak ajándékba a „Hétpettyes Angyalok”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2013. december 17. 22:00
Megható történeteket kaptak ajándékba a „Hétpettyes Angyalok”
Cukorbeteg gyerekekről szóló kötetet mutattak be a gyulai kórház gyermekosztályán
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Számunkra ez egy szeretetkönyv, amit a gondozott gyermekek és szüleik készítettek nekünk – mondta Hajdúné dr. Nagy Katalin gyermekdiabetológus, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Gyermekdiabétesz Gondozójának vezetője a Hétpettyes Angyalok – Történetek cukorbeteg gyerekekről, nem csak cukorbetegeknek című történetkötet bemutatóján, a kórház gyermekosztályán. A nemrég elkészült, hiánypótló könyvben harminchárman vallanak tüneteikről, a diagnózis feldolgozásáról és a diabéteszes hétköznapokról.

Lévai Ildikótól, a kötet ötletgazdájától és szerkesztőjétől megtudtuk, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért gondozásában és támogatásával megjelent könyvnek a köszönetnyilvánítás mellett az is célja, hogy kapaszkodót nyújtson a gyermekük betegségével szembesülő szülőknek, az új betegtársaknak. A kötet elősegítheti a cukorbeteg gyerekek hátrányos megkülönböztetésének csökkenését, és hasznos olvasmányként szolgálhat azok számára is, akik nem érintettek a cukorbetegségben, hiszen a történeteken keresztül a diabétesz tünetegyüttesei is megismerhetők – tette hozzá a szerkesztő, aki maga is papírra vetette hatéves kisfia, Hunorka történetét.

Az inzulinhiányból adódóan kialakuló 1-es típusú, gyermekkori cukorbetegség életre szóló, napi többszöri injekciós terápiát, speciális étrendet és életmódot követelő betegség. A világon több mint egymillió gyermeket érint, Magyarországon a 15 év alattiak száma jelenleg hozzávetőlegesen 3500, Békés megyében pedig mintegy 160 kis beteg van.

Hajdúné dr. Nagy Katalin a sajtótájékoztatón elmondta, a Pándy Kálmán kórház gyermekdiabétesz gondozója 1993 óta látja el a megye cukorbeteg gyermekeit. Öt év után a folyamatosan növekvő esetszám szükségessé tette, hogy az osztályon team formájában nyújtsanak segítséget a betegeknek. A diabetológus szakorvos, valamint Seresné Szabó Ágnes dietetikus, illetve Szabó Edit és Stégermájer Mónika szakápolók alkotta csapat, azaz a „Hétpettyes Angyalok” azóta csaknem 200 gyermeket vettek gondozás alá.

– Évente mintegy 300 újonnan felismert eset van. A diagnózis ténye sokkolóan hat a családokra, hiszen a betegség ismeretlen számukra. A könyvet fellapozó szülők segítséget kaphatnak ahhoz, hogy megbirkózzanak a feladattal – ecsetelte a megyei gondozó vezetője. A szakember hangsúlyozta: a Diaboló Alapítványon keresztül igyekeznek lehetőséget biztosítani arra, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a kötethez.

– Ötéves koromban derült ki, hogy cukorbeteg vagyok. Akkor még nagyon pici voltam, nem igazán tudtam, hogy mi történik körülöttem. A cukorbetegséghez való pozitív hozzáállásom a szüleimnek és az „angyaloknak” köszönhető. Nem hiszem, hogy jó dolog, ha egy gyerekbe azt nevelik bele, hogy ő beteg, mert ez nem betegség, ez egy állapot, amivel együtt kell és lehet élni – számolt be tapasztalatairól lapunknak Kender Inez, aki 19 éve cukorbeteg. A fiatal lány elmesélte: második osztályos volt, amikor először beadta magának az inzulint. Mint mondta, annak ellenére, hogy bizonyos szabályokat be kell tartani, cukorbetegként is teljes életet lehet élni. 

     

A nyolcesztendős Szilágyi Dórika bemutatta, hogyan kell beadni az inzulint. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)