Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megyei monda- és mesemondó versennyel ünnepelték a magyar népmese napját Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. október 18. 16:32
Megyei monda- és mesemondó versennyel ünnepelték a magyar népmese napját Gyulán
A Mátyás királyról szóló meséket középpontba állító megmérettetésre tíz településről érkeztek kisdiákok
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Rekordszámú jelentkező vett részt a 4. és 5. osztályos tanulók körében meghirdetett Mátyás király megyei monda- és mesemondó versenyen a gyulai vár lovagtermében. A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., valamint a Mogyoróssy János Városi Könyvtár által szervezett megmérettetésre Gyulán kívül Elekről, Kétegyházáról, Dévaványáról, Gyomaendrődről, Békésről, Békéscsabáról, Orosházáról, Szarvasról és Dobozról érkeztek versenyzők.

A Gyulai Hírlap kérdésére Kisné Czeglédi Márta, a rendezvény egyik szervezője elmondta: a több mint tízéves múltra visszatekintő versenyt második éve rendezik meg megyei szinten, és szeretnék, ha az a jövőben regionális szintű megmérettetéssé válna.

– A verseny ötletét az adta, hogy a prózamondó versenyeken a gyerekek nagyon sok Mátyás királyról szóló mesét adnak elő, ráadásul Gyula nagyon sok szállal kötődik Mátyás királyhoz – idézte fel a kezdeteket Kisné Czeglédi Márta, akitől megtudtuk: idén húsz iskola 33 kisdiákja adta le nevezését.

A versenyzők előadásmódját Kóka Rozália énekes, mesemondó, népdal- és mesegyűjtő, Harangozó Imre néprajzkutató, valamint Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója értékelte. Lapunk kérdésére a háromfős zsűri elnöke, Kóka Rozália ismertette az értékelési szempontokat.

– Figyeltük, hogy a gyerekek a személyiségüknek megfelelő mesét választottak-e, valamint a tiszta beszédet és a mese előadását – avatott be a részletekbe a zsűrielnök. Mint kifejtette: a magyar népmesékhez leginkább a paraszti ruha, a népviselet illik, ám a vár hangulatához illeszkedve sokan a reneszánsz kort idéző viseletet öltöttek magukra. Kóka Rozália hangsúlyozta: a felkészítő tanároknak vigyázniuk kell arra, hogy a jelmezek viselése ne késztesse a mesemondókat „színjátszásra”.  

A kilenc esztendős Árvai Fruzsina Kétegyházán lakik, a megmérettetésen azonban az eleki Dr. Mester György Általános Iskolát képviselte. A kis mesemondótól megtudtuk: több prózamondó versenyen is részt vett már, a megyei monda- és mesemondó versenyre azonban első alkalommal nevezett be tanító nénije biztatására. A lovagteremben A cigányok, a légy meg Mátyás című mesét adta elő, kedvence pedig az Öreg néne őzikéje című verses mese. 

  

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. október 18. 21:26
A Mátyás királyról szóló meséket középpontba állító megmérettetésre tíz településről érkeztek kisdiákok
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)