Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Használjunk természetes édesítőszereket!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Soczó Krisztina természetgyógyász • MAGAZIN • 2013. október 19. 13:00
Használjunk természetes édesítőszereket!
A feldolgozott fehér cukor legnagyobb hátránya, hogy ilyen koncentrációban nem található szénhidrátforrás a természetben
Képünk illusztráció. Forrás: susandopart.com

Sokan ismerik a fehér cukor káros hatásait, mégis fogyasztják, mivel a természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, és ez valójában édeskés ízű. Gondoljunk a gyümölcsökre, amelyekben a szénhidrát egyik természetes formájában, gyümölcscukorként vagy szőlőcukorként van jelen.

A gabonákban lévő szénhidrát is édeskés ízű, amíg nem sózzuk meg azokat ételeink készítésekor. A szénhidrát létfontosságú tápanyag izmaink és idegrendszerünk működéséhez. A szervezet elsőként a szénhidrátokból nyer energiát, majd a zsírokat égeti, végül szükség esetén a fehérjékhez nyúl. A természetben megtalálható, feldolgozatlan szénhidrátforrások alakíthatók át leggyorsabban energiává. Ilyenek a gyümölcsök. Ha éhesek vagyunk, és gyors megoldást keresünk, legjobb gyümölccsel vagy télen aszalványokkal orvosolni a problémát.

A feldolgozott fehér cukor legnagyobb hátránya, hogy ilyen koncentrációban nem található szénhidrátforrás a természetben, szervezetünk nincs felkészítve ilyen töménységű cukor befogadására és feldolgozására, valamint jelentősen savasító hatású. A fölös cukor megerjed, és alkohol képződik emésztőrendszerünkben. Az alkohol a májat és az idegsejteket károsítja, rabolja a C-vitamint és a B-vitaminokat. A cukor további negatív hatása az érelmeszesedés és a csontritkulás, mivel a szervezet a közömbösítéshez kálciumot gyűjt össze a sejtekből, az érfalakból, amit koleszterinnel pótol ki. Ezáltal keményednek és szűkülnek az erek, ami a szív és az agy hajszálerei esetében a legveszélyesebb. A fehér cukor függőséget okoz, a gyerekek aggresszívabbak lesznek (a hiperaktív viselkedésben is közrejátszik), fokozza az egoizmust, önzővé tesz.

Egészségünk érdekében ismerjük fel a fehér cukorhoz fűződő szokást, automatizmust, és térjünk át olyan édesítőkre, amelyek a természetben megtalálhatók. Alapvetően, ha elegendő gyümölcsöt és természetes ízű gabonát fogyasztunk, nincs szükségünk a mesterségesen létrehozott édes ízre. Sütemény sütésekor aszalt gyümölcsből is készíthetünk édesítőt: meleg vízben áztatott és turmixolt „nyers lekvárral”, vagy használjunk stéviát, nyírfacukrot vagy eritrolt. A mézet kevésbé használjuk sütéshez, mert károsodnak a benne lévő vitaminok, nyomelemek.

Az alternatív édesítők használatát érdemes egyénileg kitapasztalni, ízlés szerint. Ehhez a Napfény íze reformbolt nyújt segítséget termékeivel és eladóinak tanácsaival. Üzletükben xilittel, nádcukorral, gyümölcscukorral készült sütemények, pékáruk kaphatók, candidások, cukorbetegek, gluténérzékenyek részére egyaránt. A Napfény íze reformbolt (5700 Gyula, Városház u. 16–24.) a Rőfös udvar bejáratánál található.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)