Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Két éjszaka, néhány kép - asztrofotók Gyula környékén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pénzes SándorMAGAZIN • 2013. augusztus 14. 19:00
Két éjszaka, néhány kép - asztrofotók Gyula környékén
Augusztus idusán, hajnalba nyúló alkalmakkal készültek Pénzes Sándor felvételei
Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

2013. augusztus idusán, hajnalba nyúló alkalmakkal készültek a felvételek. Kb. 6-8 órányi fotózás van az elkészült anyag „mögött”. Hullócsillagvadászat volt a cél, azt szerettem volna fogni a képérzékelő segítségével. Az előrejelzések szerint jelentős meteoritok érkezésére lehetett számítani.

Első éjjel három kiemelkedő esemény volt. Mindhárom az emlékezetünkben él tovább, és nem a fotókon. Egy hatalmasat autóból láttunk fényszennyezett helyen, ami kimagasló intenzitású volt, figyelembe véve, hogy városi környezetben kandeláberek közötti sávban süvített el. Ilyen helyen szinte lehetetlen meglátni egy átlagos méretű meteoritot, ez biztosan nagyobbacska lehetett. Kettőt a helyszínen figyeltünk meg, amelyből az egyik kiesett a fényképező látószögéből, a másikat pedig - azon a napon a harmadikat - az est zárásakor, hajnalban, indulás előtt láttuk, amikor már minden el volt pakolva. Ez utóbbi csóvája másodpercekig látható volt.

Augusztusi hulló csillagok, hol vagytok? - kérdeztem a képek értékelésekor otthon, de nem bánkódtam nagyon. Kis dolgoknak is tudok örülni, így az elkészült képek két érdekes este emlékét idézik, és némi tapasztalatgyűjtésre is jó volt. Szépen látszik a földünk forgása és kirajzolódik a Tejútrendszer egy része is.

Az augusztusi csillagos égboltról további képeket a gyulavaros.hu oldalon láthatnak.

 

Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)