Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az uborka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. május 12. 13:00
Az uborka
Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős
Képünk illusztráció

Az uborkát régóta ismerjük és termesztjük hazánkban. A konyhakertek elmaradhatatlan növénye. Egyesek szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Ez utóbbi lehet az igaz, mivel bizonyított tény, hogy Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot. Az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak. Ismeretes olyan írás is, amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt. Termesztését a császári kertekben úgy oldották meg, hogy szekérre ültették és ezeket - időjárástól függően - hol a napra gurították, hol árnyékban tartották. Tiberius megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék el a "mozgó ültetvényeket".

Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96%), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, rostokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is.

Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes héjával együtt fogyasztanunk.

Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk. Salátája jót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Kiváló szépítőszer! Bőrtisztító hatása miatt a gyógyászatban és bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé. Rovarcsípés esetén is a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást és enyhülést hozott.

Fajtái: csemege, saláta vagy félhosszú és kígyó uborka. Az apró, elraknivaló uborkát konzerv célra termesztik, míg a félhosszú és kígyó uborka fajtákat salátának, friss fogyasztásra.

Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának készítjük el.

A már jól ismert uborkával készülő ételek mellett próbálják ki a következő recepteket is!

 

Tzaziki

2-3 dl tejföl
1 közepes kígyóuborka
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
pár csepp citromlé

fehérbors

Az uborkát alaposan megmossuk és durva reszelőn lereszeljük. A tejfölt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az olajat, kevés citromlevet, sót, és jól elkeverjük. Ezután beletesszük a kinyomkodott uborkát és az egészet összekeverjük. (A megmaradt uborkalevet megihatjuk, vagy felhasználhatjuk arctisztításra!)

Energia:            611 kcal
Fehérje:           10,3 g
Zsír:              55,5 g
Szénhidrát:          17 g

 

Hideg uborkaleves (4 főre)

50 dkg kígyóuborka
2 pohár kefir
1 pohár tejföl
1/2 dl tejszín
1 szál újhagyma felaprítva
1 evőkanál kapor
1/2 teáskanál só
fehér bors

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd rúdmixerrel alaposan pürésítjük. Legalább 2 órára a hűtőben lehűtjük, tálalás előtt, ha szükséges, még fűszerezhetjük.

Energia:            659 kcal
Fehérje:           22,2 g
Zsír:              48,1 g
Szénhidrát:        34,5 g

 

Uborkaleves

2 kígyóuborka
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kapor
1 pohár kefír
3 evőkanál liszt
fél citrom leve

bors

Az apróra vágott fokhagymát forró olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott uborkát és 5 percig pároljuk. Ízesítjük a sóval, borssal, kaporral. Felengedjük annyi vízzel, vagy zöldséglével, hogy bőven ellepje, majd pár percig még főzzük. Hideg vízzel elkevert liszttel behabarjuk, majd belekeverjük a simára kevert kefirt is és jól felforraljuk. A citrom levével ízesítjük. Ezután botmixerrel pürésítjük és hűtőben hűtjük. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk.

Energia:           768 kcal
Fehérje:            22 g
Zsír:             47,8 g
Szénhidrát:       63,7 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM