Mint írták, a versenyen idén is díjazni fogják a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is. A fődíjak mellett kategóriagyőzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Kiemelték: az idei év gyümölcse a cseresznye, az abból készült párlatokat is díjazni fogják.
Az idei év újdonság a Brillante Design díj, amelyre a kereskedelmi főzdék nevezhetnek be termékeikkel. A megmérettetésre három kategóriában nevezhetnek az érdeklődők: kereskedelem szempontjából hatékony design, innovatív, újszerű design és hagyományos design. Minden kategóriában 1, 2 vagy 3 aranycsillagos minősítést oszt ki a szakmai zsűri.
A versenyekre nevezni a gyulaipalinkafesztival.hu oldalon lehet, a minták leadásának határideje március 28-a. Nevezni bárhonnan, akár külföldről is lehet. A párlatokat április 11-én és 12-én bírálják el, az ünnepélyes eredményhirdetést június 7-én tartják.