Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Román nemzetiségi színházat hoznának létre együttműködéssel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. április 10. 21:26
Román nemzetiségi színházat hoznának létre együttműködéssel
A kezdeményezés első mérföldköve egy áprilisi gyulai előadás

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az első hazai román nemzetiségi színház létrehozása érdekében együttműködésbe kezdett a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ), a Teatrul Carousel, valamint az Országos Román Művelődési és Közösségi Ház – jelentette be április 10-én sajtótájékoztatón az MROÖ elnöke.

Kozma György kifejtette: több nemzetiségnek is van saját színháza Magyarországon, régi vágyuk valósulna meg azzal, hogy a hazai románság teátruma is létrejönne, amely új színt vinne a közösség kulturális életébe.

Mint fogalmazott, jó partnerre találtak a Tege Antal és Tapasztó Ernő által alapított Teatrul Carouselben, amely a gyulai Nicolae Bălcescu román gimnázium amatőr színjátszó csoportját is segíti.

Kitért arra is, hogy a Gyulán található Országos Román Művelődési és Közösségi Ház program- és közönségszervezéssel támogatja az együttműködést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Jelezte: a közös munka első mérföldköve egy premier-előadás lesz, melyet április 18-án 18 órától mutatnak be a Líceum téri Román Kulturális Központ színháztermében, román nyelven, magyar felirattal. Matei Visniec Párizsban élő román drámaíró A pandák csodálatos utazása című darabját ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az elnök lapunknak arról is beszámolt, hogy az előadás létrejöttét a nemzetiségi önkormányzat mellett a Kulturális és Innovációs Minisztérium is támogatta. Kérdésünkre hozzáfűzte: a tervezett nemzetiségi színház működtetéséhez magyar és román pályázati forrásokat is keresnének.

Arról is említést tett, hogy pályázatot nyújtottak be az Interreg program keretében a román művelődési ház új épületének létrehozására, amely akár próba- és játszóhelye is lehetne a nemzetiségi teátrumnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Tege Antal rendező, a Teatrul Carousel Kft. ügyvezetője elmondta: a román nemzetiségi színház ötletével évekkel ezelőtt kereste meg a korábbi kultúráért felelős államtitkárt, Fekete Pétert, de a koronavírus-járvány miatt akkor nem tudták megvalósítani a terveiket.

„A kultúráknak muszáj tanulniuk egymástól, megtalálniuk a közös pontokat” – húzta alá, megjegyezve azt is, hogy a román színjátszás „engedi, hogy a néző gondolkodjon, attraktív és energiával teli”.

Tapasztó Ernő rendező, alapító kiemelte: a román színházi szcéna örömmel fogadta a nemzetiségi színház megalapításának ötletét. Arról is beszámolt, hogy partnerkapcsolatot alakítanának ki a Moldovai Köztársaságban működő kisinyovi nemzeti színházzal, de romániai teátrumokkal is felvették a kapcsolatot az együttműködés érdekében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hangsúlyozta: komoly szakmai háttérrel működő nemzetközi színházat szeretnének létrehozni, amely jó hírét vihetné a magyarországi románok közösségének.

Érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokat is terveznek, produkcióikkal a kisebb magyarországi román településekre és a színházi fesztiválokra is szeretnének eljutni. Jelezte: a darabokba a környékbeli színházakból hívnának színészeket.

Felvetésünkre azt is kifejtette: jó kapcsolatot ápolnak a Gyulai Várszínházzal, akár a fürdővárosi teátrummal is szívesen együttműködnének.

Az április 18-i premierről elmondta: az általa rendezett darabban Tapasztó Alexandra és az UNITER-díjas Richard Balint látható majd, de feltűnik a színpadon Bogdan Ţigan aradi festőművész is. Hozzátette: az előadáson jelen lesznek a bukaresti román kulturális intézet munkatársai is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)