Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bocs, hogy élek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2024. március 09. 13:00
Bocs, hogy élek
Balássy Fanni kötetét mutatták be a városi könyvtárban

balássy fanni és korbuly ági

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Balássy Fanni Bocs, hogy élek című kötetét mutatták be március 8-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A szerzővel és Korbuly Ágival, a kötet illusztrátorával Schriffert-Tóth Eszter könyvtárostanár beszélgetett.

A zalaegerszegi Korbuly Ágiról megtudtuk, a gimnázium után néprajzot, mongolisztikát és kulturális antropológiát, majd rajzfilmanimációt tanult, a rajzolás sokáig csak szabadidős tevékenység volt nála.

Balássy Fanni elmondta: a kötet ötlete a szerkesztőjétől származik, a kettejük közötti kommunikációnak is szerves része volt a gyakori bocsánatkérés, gyakran a semmiért, ebben pedig benne van egy megfelelési kényszer, amely megtalálható az idősebb generációkban is. A kötet erre a központi témára építve vezeti végig az olvasót a felnőtté válás folyamatán.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szerző kifejtette: hosszú idő volt, mire összeállt a fejében a könyv, utána már gyorsan haladt a munka. Korbuly Ági kapott részleteket a készülő szövegből, így már tudott előre gondolkodni, hogy milyen rajzokat készítsen ahhoz. Mint mondta, a kötet gyakorlatilag egy képeskönyv, többektől hallották, hogy a formátum újító a hazai megjelenések között.

Balássy Fanni kiemelte: egy ifjúsági kötet nem attól lesz hiteles, hogy az akkori trendeket írják bele, hanem attól, ha olyan gondolatokkal és érzésekkel töltik meg, amit az adott életkorú ember érez és átél, ő pedig erre törekedett. Sokféle korosztálytól kapott pozitív visszajelzést, ennek kapcsán megjegyezte, hogy sok leírt helyzet és érzés nem ifjúsági, hanem emberi, amit bármelyik korosztály átérezhet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Korbuly Ági hozzátette: a rajzok először csak a fekete és fehér színnel készültek, de érezték, hogy szükség van egy színre, végül a pirosra esett a választásuk, amit nem kifestőszínként használt, hanem plusz vonalként, ami ráerősít a közvetíteni kívánt üzenetre.

A kötet három nagyobb blokkból áll, a tinédzserkortól indul a felnőtté válás felé, amely során olyan témákat boncolgat mint a szakítás, a pályaválasztás, az egészségügy, a migráció, a háború vagy éppen a női szerepek. Balássy Fanni úgy látja, ezek a témák, a világ változásai érdekli a fiatalokat.

A beszélgetés végén a megjelenteknek lehetősége volt dedikáltatni és személyesen kérdezni a szerzőktől.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)