Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták a gyulai múzeum első vendégkönyvét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2024. február 15. 15:47
Bemutatták a gyulai múzeum első vendégkönyvét
1874-től 1948-ig vezették folyamatosan

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai múzeum első vendégkönyvét mutatta be február 15-én az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft. ügyvezetője, Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője és Görgényi Ernő polgármester.

Liska András elmondta: a vendégkönyvet 1874. augusztus 3-án nyitották meg, amikor a Békésvármegyei Régészeti és Művelődéstörténelmi Egyesület a megyeháza udvarán, egy régi fonóház épületében megnyitotta a gyulai múzeumot.

Kiemelte: a vendégkönyv bemutatásának apropója, hogy a megnyitás után egy hónappal, a 180 évvel ezelőtt született Munkácsy Mihály is megnézte a kiállítást – Reök Ivánnal és Omaszta Gyulával közösen –, valamint aláírta a könyvet is. A festőművész életútját bemutató időszaki kiállítás jelenleg is megtekinthető az Almásy-kastélyban.

Megtudtuk, a könyvet 1874-től egészen 1948-ig vezették folyamatosan, a bejegyzések alapján a kezdetektől rendkívül népszerű volt a múzeum. A vendégkönyvet, többek között, Jancsovics Pál alispán, Tomcsányi József főispán, Gyulai László festőművész, valamint az Almásy és Wenckheim családokba tartozó grófok is aláírták.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Liska András hozzátette: tudomásuk szerint a könyvet az 1960-as években még kiállították a gyulai várban, majd 1983-ban nyilvántartásba vették, de a tudományos feldolgozására sosem került sor, illetve sokáig nem is tudták, hogy egyáltalán megvan a múzeum gyűjteményben, nemrég, a Munkácsy-kiállítás kapcsán bukkantak rá.

A vendégkönyvet február 20-án, kedden, Munkácsy Mihály születésének évfordulóján egy napra kiállítják, amikor a festőművész gyulai éveiről szóló előadást tartanak a kastélyban.

A műtárgy rávilágít annak a jelentőségére, hogy Gyulán egy olyan tradicionális múzeum működik, mint az Erkel Ferenc Múzeum – fogalmazott Görgényi Ernő, aki hozzátette, szerencsés együttállás, hogy a meglévő kiállítóhelyek mellett működik az intézmény, amelynek felkészült, komoly tudással rendelkező szakmai kollektívája van.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: 2013 óta, amikor a múzeum visszakerült a gyulai önkormányzathoz, az ott dolgozó szakemberek és az Erkel Ferenc NKft. munkatársainak együttműködése gyarapítja a város kulturális életét. Az általuk létrehozott tárlatok nem csupán tartalmilag értékesek, de olyan eszközökkel mutatják be a kincseket, amelyek élményt adnak a látogatónak.

Ezek a kiállítások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tavalyi évben a turisták rekordszámú vendégéjszakát töltöttek el Gyulán – fogalmazott a városvezető.

Fekete-Dombi Ildikó kifejtette: kevés olyan területi múzeum van az országban, amelyhez ilyen gazdag kínálata kapcsolódik a kiállítótereknek, ez azért is fontos, mert így a programok, a tematikus rendezvények mindig hitelesek szakmailag, hiszen azokat kutatás előzi meg, ez pedig a muzeológusoknak, szakembereknek köszönhető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2024. február 15. 22:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)