Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bővül a gyulai Airbus-gyár rendelésállománya a német hadsereg helikopterbeszerzésével

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. december 23. 11:00
Bővül a gyulai Airbus-gyár rendelésállománya a német hadsereg helikopterbeszerzésével
Az Airbus Helicopters minden típusában használatosak a fürdővárosi üzemben gyártott alkatrészek

Jól járnak a gyulaiak a német hadsereg helikopterbeszerzésével – írta a g7.hu annak a hírnek a kapcsán, hogy a német hadsereg 62 darab H145M jelű, többcélú helikoptert vásárol az Airbustól, és megállapodott vele további 20 lehetséges megrendeléséről is.

Az MTI közlése szerint ez az eddigi legnagyobb megrendelés az eddig csak a polgári repülésben alkalmazott típusra, amelyet a különleges erők feladataihoz igazítva könnyű támadó helikopterré tudnak átalakítani. A német szárazföldi hadsereg 57, a légierő pedig öt darabot kap a típusból.

A dpa hírügynökség szerint 3,05 milliárd euró értékű beruházást – a tervek szerint – a német fegyveres erők modernizálására szánt százmilliárd eurós külön alapból finanszírozzák, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója után hoztak létre. A gyártó nem erősítette meg az eladás pontos értékét.

A g7.hu azt írta, az üzlet egyáltalán nem közömbös Gyula szempontjából, itt működik ugyanis a francia székhelyű repülőgépgyártó egyik leányvállalata. Emlékeztettek, az Airbus Helicopters Magyarország Kft.-t hetven százalékban az Airbus, harminc százalékban a magyar államhoz köthető Védelmi Ipari Beszállító- és Iparfejlesztési Kft. birtokolja. A 2020-ban alapított cég üzeme tavaly nyárra épült fel, a gyárban a helikopterek dinamikus (forgó) rendszereihez és a sárkányszerkezethez szükséges fémalkatrészek gyártása zajlik.

A portál a magyarországi leányvállalat sajtóosztályától megtudta, az Airbus Helicopters minden típusában használatosak a gyulai üzemben gyártott alkatrészek, így a rendelésállománya a németországi üzlettel is bővül. 

Magyarországnak egyébként már leszállított az Airbus húsz H145M típusjelű többcélú helikoptert 2021 végéig, és 16 darab H225M típusú, közepes méretű, harcászati és szállítási célokra alkalmas helikoptert is vásárol a Magyar Honvédség.

Az oldal információi szerint az Airbus Helicopters Magyarország Kft. árbevételt tavaly produkált először, 2,5 milliárd forintot, igaz, 617 millió forintos veszteség mellett, miközben az alkalmazotti állomány folyamatosan bővül. A tervek szerint a vállalat 200-250 dolgozónak adhat munkát 3-4 év múlva, amikor már teljes kapacitással zajlik a gyártás.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)