Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ültessünk mandulafát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. november 12. 13:00
Ültessünk mandulafát!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Ültetni! Ültetni! Ültetni!

Mint korábban már említettem, az időjárás nagyon alkalmas a gyümölcsfák ültetésére. Ne várjunk vele tavaszig. Biztosabb az őszi ültetések eredése.

Vannak szinte elfeledett gyümölcseink, mint a som (húsos som), mandula vagy akár a fekete berkenye. Gyulán, a magasabb helyeken lévő kertekben a mandula kiválóan tud teremni. Sajnos ez az igazán magas tápértékű gyümölcsünk méltatlanul van háttérbe szorítva.

Telente csak egy marék mandula is elég, hogy átvészeljük a tél támadásait! A mandula sem igényel nagyobb gondoskodást, mint az őszibarack. A meszes, homokos, laza szerkezetű, szerves anyagban gazdag talajon igen szépen terem.

Pár év alatt termőre fordul, onnan kezdve, már egyenletes a termés hozása. A mandulafák nagyon mutatós díszfák is. Szépen be lehet vonni a díszkertünk növényei közé, hiszen igen látványos a kora tavaszi virágzásuk is. A területigénye sem jelentős, hiszen elég 4-5 m-re ültetni egymástól az egyedeket. A mandula igen drága gyümölcs. Az értéke is biztasson minket az ültetésére.

Természetesen a fekete berkenye szintén fontos gyümölcsünk, csakúgy, mint a húsos som. Nagyon finom a lekvárjuk, bár egy kicsit nehézkes az elkészítésük, mégis megéri bajlódni velük.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)