Fotó: pixabay.com
A benne lévő ásványi anyagok és vitaminok jótékonyan hatnak a csontok, idegrendszer és az immunrendszer működésére. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rák kialakulásának a megakadályozásában. A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van.
Sokféleképpen fogyaszthatjuk a dióbelet: saláták ízletes kísérője lehet, de jól illik a sültekhez és a tésztákhoz is, nem beszélve a diós sütemények hatalmas választékáról. Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet!
Zserbógolyó
Hozzávalók:
- 15 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- 17 dkg baracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 dkg dió (a díszítéshez)
- 1 evőkanál olaj
A kekszet és a diót összeforgatjuk, majd annyi lekvárt adunk hozzá, hogy formálható legyen az állaga. Ezután kb. diónyi golyókat formálunk belőle, majd sütőpapíros tálcára rakosgatjuk, és hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen. A csokoládé háromnegyedét és az olajat gőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék csokit, és kevergetve feloldjuk benne. A lehűlt golyókat egy villára rakjuk, és óvatosan rákanalazzuk az olvadt csokit, a felesleget hagyjuk lecsurogni. Darált dióval díszítjük, majd hidegre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon rajta.
- Energia: 2174 kcal
- Fehérje: 54 g
- Zsír: 175,5 g
- Szénhidrát: 341,4 g
Egészségükre!