Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ültessünk gyümölcsfát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. november 05. 13:00
Ültessünk gyümölcsfát!
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Remek idő van a fák, bokrok ültetéséhez. A díszfák és cserjék is fontosak az életünkben, hiszen színükkel, virágjaikkal, terméseikkel, sok esetben csodálatos illatukkal szereznek nekünk a hétköznapokon örömöt. Az ültetéskor ne csak a jelen nagyságát vegyük figyelembe az ültetendő növénynek, ha nem azt is, hogy milyen lesz tíz év múlva! A hely nagysága nagyon fontos, meghatározó tényező.

A gyümölcsfákkal kicsit más a helyzet, de a nagyon szorosan történő ültetés itt is gondot okoz a későbbiekben. Az árnyékvetésük is nagyon fontos, hiszen a napfényt mindegyik gyümölcstermő fánk szereti. A legmagasabb gyümölcsfa a dió és a cseresznye. Természetesen ezek a legterebélyesebbek is, hiszen nem szoktuk őket metszeni, csak kivételes esetekben.

A magastörzsön nevelt körte- és almafa termete is nagy lehet, igényeink szerint. A legkisebb fáink a naspolya és az őszibarack. Ez utóbbi a meszes és homokos talajon három-négyszer akkorára nő, mint nálunk, viszont ezért terméseik ízletesebbek. Mivel kisebb a helyigényük, ezért sűrűbben ültethetjük őket.

Nagyon drágák a gyümölcsök és a belőlük készült befőttek, lekvárok, aszalványok. Segítsünk magunkon az ültetésekkel, és nekünk is lesznek finomságaink. Nem leszünk másra utalva. Nagyszüleink hagyományait és szorgalmát kövessük!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)