Fotó: pixabay.com
Egyik legfontosabb összetevője a víz, és a növényi rost. Ezért javítja az emésztést. A rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található (főleg a héjában), amely napi szükségletünknek mintegy egynegyede.
A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik. A legjelentősebbek a kálium, kalcium, bór, szelén. Vitamintartalma is csodálatos. Gazdag A-, B-, C-, E-, K-vitaminban.
Számos antioxidáns hatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok, a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin. Ezeknek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben.
Ezek a hatások akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk. De sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is felhasználhatjuk.
Rozmaringos körte
Hozzávalók (4 adag):
- 4db kemény húsú körte
- 1 dl fehérbor
- 1 fej vöröshagyma
- Rozmaring, só, bors,
- 2 evőkanál vaj
A körtéket kettévágjuk, magházukat kivájjuk. A mélyedésekbe egy teáskanál vajat teszünk, megszórjuk apróra vágott hagymával, kevés sóval, borssal, rozmaringlevéllel. Beletesszük egy tepsibe, aláöntjük a bort. Előmelegített sütőben puhára sütjük. Sült húsok mellé, burgonyával kiváló köret.
- Energia: 638 kcal
- Fehérje: 1 g
- Zsír: 32 g
- Szénhidrát: 80 g
Egészségükre!