Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az 1956-os hősökre emlékeztek a gyulavári kopjafánál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. október 23. 13:29
Az 1956-os hősökre emlékeztek a gyulavári kopjafánál
Az eseményen Király Sándorné mondott beszédet

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek október 23-án a gyulavári kopjafánál. A megemlékezésen Király Sándorné, a gyulavári részönkormányzat külsős tagja mondott beszédet.

– Több mint két emberöltő távlatában, amikor fogynak a tanúk, kortársak, gyérül az emlékezet, egyre fontosabbá válik az események felidézése, értelmezése, az emlékezés. Az emlékezés, amellyel példát és mintát adunk kortársainknak a jelenhez, segítséget a jövő nemzedékének értékrendje kialakításához, hiszen meghatározóak azok az impulzusok, amelyek akár a médián, akár az őket körülvevő felnőttek elbeszélései nyomán érik őket – kezdte beszédét Király Sándorné.

Kiemelte: október 23-a ünnep, hiszen kicsi, sokat szenvedett nemzetünk újra talpra állt 1956-ban, példát adva Európának és a világnak. A nép valódi szabadságot akart, hogy ne idegenek szabják meg az irányt a saját érdekeik szerint.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint mondta, a gyulavári hídfőnél kopjafa áll mementóként, amelyre Mány Erzsébet és Farkas Mihály nevét vésték, emlékeztetve a tragédiával végződő eseményekre.

– Gyulán 1956. október 26-án kezdett gyülekezni a tüntető tömeg, az emberekben a szabadságvágy, a jobb és igazabb élet reménye éledt fel, megalakult a forradalmi bizottság.

Hozzátette: Gyulavári akkor még önálló település volt, ahol Petrás János, majd Molnár Mihály irányította a bizottság munkáját.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városba december 17-én gördültek be az első tankok, Mány Erzsébet és Farkas Mihály fiatalok egy csoportjával fegyvert szerzett, majd védelmi állást készítettek a hídon azzal a céllal, hogy nem engedik be a karhatalmistákat.

Király Sándorné elmondta: tűzharcra nem került sor, a fegyvereket visszavitték a laktanyába, a megtorlás azonban nem maradt el, a következő napokban összegyűjtötték a híd védelmezőit, Gyulaváriból tizennégyen börtönben kerültek, hat embert internáltak. Elfogták a két fiatal vezetőt is, akiket 1957. február 2-án Békéscsabán kivégeztek.

Az emlékbeszéd után a Bay Zoltán általános iskola diákjai adtak műsort, majd koszorúk elhelyezésével zárult a megemlékezés.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)