Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A leander teleltetése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. október 22. 13:00
A leander teleltetése
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Felmerült többekben a kérdés, hogy a leanderekkel mit is kellene kezdeni a tél közeledtével. Visszavágjuk, vagy ne vágjuk? Ha az előző években nem volt visszavágva, és javarészt elvirágzott, akkor nyugodtan visszavághatjuk. A leanderek a hajtásvégeken hozzák a virágjaikat, így minél több a hajtásvég, annál több virágot várhatunk.

A teleltetésükkel bánjunk óvatosan, mert a tartós  fagyokat, főleg a mínusz 5 fok alattit nem bírják ki! Az enyhébb fagyok is döntően befolyásolhatják a virágzásukat. Többen kiültették őket, mondván, hogy megpróbálják. De ha kipusztul a növényünk, már nem lesz vele több gondunk.

A beteleltetés előtt össze is lehet kötözni a hajtásokat, így sokkal kisebb helyet foglalnak el. Azt a pár hónapot kibírják ilyen állapotban is. Az öntözésből vegyünk visszább, csak a legszükségesebb  mennyiséget adjuk nekik. A talaj a félszáraz és a félnedves között legyen, mert ebben az állapotban hűvös, sötétebb helyen is szépen telel át.

A citrusfélékkel (citrom, mandarin, narancs stb.) más a helyzet, mert azoknak a fényre szükségük van, habár a hűvöset még ők is elviselik. A virágzásuk többnyire januárban kezdődik. Ilyenkor indokolt, hogy egy kicsit melegebb legyen a helyükön. A tápoldatozást és a több vizet hálásan megköszönik virágjaikkal és esetleges terméseikkel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)