A quinoa nem gabona, hanem egy libatopfélékhez tartozó növény magja, mely Dél-Amerikából származik. Íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, már megszokott gabonafélék alternatívájává.
A quinoa főként a lisztérzékenyek körében ismert, de bárki fogyaszthatja, mert nagyon könnyen emészthető. Magas fehérje tartalma kiváló esszenciális aminosavforrás. Különösen gazdag lizinben, mely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. Kálium, mangán, kalcium, magnézium, vas, réz és foszfor tartalma kiemelkedő, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. Megfigyelték, hogy a quinoában gazdag étrend jó hatással van a migrénes fejfájásra is.
Quinoasaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg quinoa
- 4 db paradicsom
- 2 db lilahagyma
- 20 db olajbogyó
- 2 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint snidling
Elkészítés:
A quinoát szűrőben lemossuk, és feltesszük főni kb. kétszeres, sós vízmennyiséggel. 10-15 perc alatt megfő. A zöldségeket kockákra vágjuk, a petrezselymet pedig szárral együtt apróra. Amikor a quinoa megfő, leöntjük a vizet róla, kicsit hagyjuk hűlni, és összekeverjük a zöldségekkel. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és átforgatjuk az egészet.
- Energia: 2280 kcal
- Fehérje: 80,8 g
- Zsír: 54,8 g
- Szénhidrát: 374,6g
Egészségükre!