Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A türelem és a metszés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. október 15. 13:00
A türelem és a metszés
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Sok kertészkedő kérdezte, hogy mikor lehet kezdeni a metszéseket. Ráérünk még ezzel az igen fontos beavatkozással. Elvileg a nagy gyümölcsösökben és
szőlőültetvényeken lombhullás után már elkezdik a metszéseket, hogy a tavaszi kihajtásra már kész legyen a munka.

A kajszi- és az őszibarack zöldmetszésével már el is kezdtük az év legnagyobb munkáját. Az igazi metszéshez a teljes lombhullás után fogjunk hozzá, mert ilyenkor látszódik a korona teljessége. Legyünk türelmesek a metszéssel! A lehullott lomb is kiváló komposztalapanyag. A diófa lombja, ha nincs túlsúlyban, ugyanúgy alkalmas a  komposztálásra, mint bármely más lomb. 

A fűnyírás alkalmával a felforgácsolt lomb még jobban komposztálódik, és finomabb komposztot ad. Fontos, hogy a komposztunkat évente kétszer forgassuk át, hogy jobban
keveredjen és érjen. Lehet egy kicsit dúsítani marhatrágya-granulátummal. A trágya segít lebontani a szerves anyagot, és így komplexebb keveréket kapunk.

A gyümölcsfák pótlása, esetleges cseréje hamarosan elkezdődik. Tüzetesen nézzünk utána a legalkalmasabb gyümölcsfajtáknak, hiszen az ültetés akár több évtizedre is szólhat! Alaposan mérlegeljük az ültetések faját, fajtáit és helyeit!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)