Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kurkuma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. október 15. 14:00
A kurkuma
Szalai Ilona dietetikus rovata

A kurkuma Indiából származó fűszer-, és gyógynövény. A gyömbérfélék családjába tartozik. Fűszerként a sárga színű gyökértörzséből készült őrleményt használjuk. Már Marco Polo feljegyzéseiben is szerepel, hogy a sáfrányt helyettesíthetjük vele.

Fotó: pixabay.com

Élénksárga színe és különleges aromája az indiai ételek jellegzetessége. Nemcsak ételeket ízesítenek vele, hanem gyógyszerként is alkalmazzák, főként emésztőrendszeri betegségek, izületi gyulladások esetén. A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin vegyületek és származéka állnak. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidáns hatású, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület. C-vitamin tartalma felerősíti ezt a kedvező hatást. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe.

 

Sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és megfuttatjuk rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a gyömbért és az őrölt fűszereket. Amikor a hagyma szépen megpirult, hozzáadjuk a felkockázott répát. Ezután felöntjük 1,5 liter vízzel. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük a répát kb. 30 perc alatt. Botmixerrel pürésítjük, és sóval, a barna cukorral és a citromlével ízesítjük.

  • Energia: 813,5 kcal
  • Fehérje: 12,7 g
  • Zsír: 30 g
  • Szénhidrát: 104,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)