Élénksárga színe és különleges aromája az indiai ételek jellegzetessége. Nemcsak ételeket ízesítenek vele, hanem gyógyszerként is alkalmazzák, főként emésztőrendszeri betegségek, izületi gyulladások esetén. A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin vegyületek és származéka állnak. Hatásmechanizmusa és terápiás alkalmazása tekintetében nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidáns hatású, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyület. C-vitamin tartalma felerősíti ezt a kedvező hatást. Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe.
Sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 2 evőkanál olaj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
- só
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, és megfuttatjuk rajta a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a gyömbért és az őrölt fűszereket. Amikor a hagyma szépen megpirult, hozzáadjuk a felkockázott répát. Ezután felöntjük 1,5 liter vízzel. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon puhára főzzük a répát kb. 30 perc alatt. Botmixerrel pürésítjük, és sóval, a barna cukorral és a citromlével ízesítjük.
- Energia: 813,5 kcal
- Fehérje: 12,7 g
- Zsír: 30 g
- Szénhidrát: 104,6 g
Egészségükre!