Fotó: Pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A korai hagymás virágok hagymáit már felszedhetjük. A tulipánok, jácintok, nárciszok hagymáit akár minden évben kiemelhetjük egy kis nyári pihenőre a talajból. Természetesen nem mindenki teszi ezt, de a hagymák egészségének a megőrzése miatt fontos. A hagymákat, miután az árnyékban megszikkasztottuk a leveleiket, tisztítsuk meg a felesleges részektől, és gombaölős oldatban pár percig forgassuk át, hogy a tárolás alatt ne tudjanak az esetleges betegségek elhatalmasodni rajtuk.
A kisebb hagymás növényeinket, a hóvirágot, gyöngyikét vagy a krókuszt nem szoktuk felszedni, de ha olyan helyre vannak ültetve (pl. nem a fűbe), akkor fel lehet az említett okok miatt szedni őket. A burgonya és a paradicsom levelein találkozhatunk előbb sárguló, majd száradó foltokkal. Ezek szinte biztosan a burgonya- és paradicsom- vész produktumai! A réztartalmú permetezés beválik a beteg levelek leszedése után.
A paradicsomnál, amennyiben futtatva vagy karózva van, az alsó levelek leszedésével csökkenthetjük a fertőzés veszélyét. Az alsó levelekre az öntözés vagy az eső által felverődött sárban ott lehetnek a fertőzést okozó gombák, baktériumok. Tudni kell, hogy a paradicsom és a burgonya rokon növények, ide tartozik még a paprika és a tojásgyümölcs is, amely csak- úgy zöldség, mint a dinnye!


























