Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újkígyóson ülésezett a vármegye önkormányzatának közgyűlése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2023. június 16. 15:00
Újkígyóson ülésezett a vármegye önkormányzatának közgyűlése
Tájékoztató hangzott el Békés vármegye közbiztonságának helyzetéről

Fotó: Békés Vármegye Önkormányzat

Újkígyóson ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése június 15-én. Többek közt tájékoztató hangzott el Békés vármegye közbiztonságának helyzetéről és az önkormányzati hivatal 2022. évi tevékenységéről – tájékoztatott közleményében a vármegyei önkormányzat.

Mint írták, Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a TOP Plusz program várost érintő fejlesztései közül emelt ki néhányat. A vármegye önkormányzatával együttműködve ipari parkot létesítettek a városban, kerékpárutat építettek, és energetikai fejlesztések is történtek. A csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése jelenleg is folyamatban van, de barnamezős beruházást is terveznek.

Kiemelt napirendi pont volt Békés vármegye közbiztonsági helyzete, erről Vörös Ferenc rendőr ezredes, Békés vármegye rendőrfőkapitánya számolt be a képviselőknek. Mint elhangzott, a regisztrált bűncselekményeknél a nyomozáseredményességi mutató tavaly 86,1 százalékos volt (2021-ben 79,1 százalék). A regisztrált bűncselekmények száma 3766 volt, ami 5,1 százalékkal kevesebb, mint a 2021-ben.

A képviselői felvetésekre Töreki Sándor rendőr vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes és Vörös Ferenc vármegyei főkapitány reagált. A budapesti diáktüntetéssel kapcsolatban elhangzott: ahol nem érte támadás a rendőrséget, ott intézkedés sem történt.

Kónya István képviselő a szarvasi, békésszentandrási holtágaknál, üdülőövezetekben történő hangoskodásokra hívta fel a figyelmet. A rendőrség részéről fokozott figyelmet ígértek.

Az ülésen az is felvetődött, hogy Orosházán egyes hírek szerint egy csoport alakult, mely önbíráskodásra buzdít. A főkapitány elmondta, a rendőrség tud a szerveződésről, és a bűncselekmények száma nem támasztja alá a csoport létrejöttét.

Az önkormányzati hivatal 2022. évi tevékenységéről Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke kifejtette: 30 milliárd forint értékű TOP-fejlesztést menedzselt a hivatal. Megjegyezte, az Újkígyóshoz hasonló méretű vármegyei településeken jellemzően nem áll rendelkezésre olyan szakember, aki ezeket a projekteket előkészítse, menedzselje, ezért ezek a falvak, városok a vármegyei önkormányzathoz fordulhatnak, ahol nemcsak a tervezésben és a koordinációban, de a végrehajtásban is segítenek.

Napirenden szerepelt még az orosz–ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán hozott békepárti, parlamenti határozathoz való csatlakozás is. A napirendhez néhány ellenzéki képviselő önálló határozati javaslatot terjesztett be, amely különböző gazdasági elemeket is tartalmazott, miközben a határozat eredeti szövegét elfogadhatónak találták, egy-két ponttól eltekintve. Végül a képviselők az eredeti határozatot fogadták el 10 igen és négy tartózkodás mellett. Ez tartalmazza Oroszország elítélését, a menekültek megsegítését, emellett azonnal tűzszünetet, valamint béketárgyalásokat kezdeményez és javasol – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)