Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Minden a vágórészen múlik!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. június 01. 16:00
Minden a vágórészen múlik!
A Csiszér-Gép Kft. hasznos tanácsai

Tavasszal és kora nyáron a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően a zöld felületek intenzívebben növekednek. Ilyenkor gyakrabban kell füvet nyírnunk díszkertünkben, és egy kicsit ránk nő a fű a nyaralók és a telkek környékén is. Amíg a hagyományos elektromos, akkumulátoros vagy benzinmotoros forgókéses fűnyíróink elboldogulnak a vágandó magassággal, addig ez a legkényelmesebb megoldás. Amikor azonban nem érünk oda időben, és ránk nő a fű, egyenetlen talajon vagy szegélyeknél előkerülnek a fűkaszák.

A legtöbb meghibásodás a nem megfelelő üzemanyaghasználatból (benzines gépek esetén) vagy a nem megfelelően karbantartott, életlen, kiegyensúlyozatlan vágórészek használatából ered. Ajánlatos tehát az alábbi néhány egyszerű feladatot elvégezni a munkavégzés előtt és után.

Hagyományos forgókéses fűnyírók és fűnyíró traktorok

Ellenőrizzük a fűnyírókés állapotát! Ha kell, élezzük meg a kést, és lehetőség szerint egyensúlyoztassuk ki. Az életlen fűnyírókés „kicsipkézi a fűszálakat”, az ilyen gyep előbb-utóbb besárgul, beszürkül. A nem megfelelően kiegyensúlyozott fűnyírókés rendellenes rezonanciát okoz, ami további meghibásodást eredményez a gépen. A tavaszi és a kora nyári fűnyírásoknál ajánlatos gyűjteni a füvet, ilyenkor megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jut a gyepfelületünk. Ilyenkor kicsit rövidebbre nyírhatunk, ezzel egy kicsit „megelőzzük magunkat”. Azonban ahogy közeledik a nyári aszályos időszak, egyre magasabbra nyírhatunk, és akinek van lehetősége mulcsozni, azok ezzel a technikával visszatáplálhatják a gyepet.

A munka elvégzése után ne felejtsük el a gépeket letisztítani. A fűnyíróházakat alaposan tisztítsuk ki, mert a benne hagyott nedves fűmaradványok a lemezházas fűnyíróknál korai korróziót okozhatnak. Ráadásul a súlyukkal feleslegesen terhelik a fűnyírón keresztül a talajt és a kezelőjét is. A nem megfelelően karbantartott ház ezenkívül a fűgyűjtés, fűkivetés hatékonyságát alaposan lerontja. Hajtott kerekű fűnyíróknál gyakori hibát okoz az ékszíj idő előtti kopása vagy leesése. Ez is többnyire az eltömődött fűnyíróház következménye.

Damilfejes fűkaszák

Ellenőrizzük a damilfejek töltöttségét. Minden damilfejhez optimális méretű és hosszú damilt kell felcsévélni. A feltöltés előtt ki kell tisztítani a damilfejet, majd le kell vágni a megfelelő átmérőjű és hosszú damilt. A szálakat az orsón feltüntetett irányban kell lazán feltekerni a damilorsóra. Mindkét szálat azonos irányban. A túl szorosan feltekert damil beszorul, és nem fog a damilfej adagolni. A nyári hőségben végzett kaszálásoknál a hőtágulás is okozhat damilbeszorulást. Ilyenkor tanácsos a damilt felcsévélés után multi spray-vel enyhén bepermetezni. Használat előtt néhány gyártó ajánlja a damilok vízben áztatását. Ezzel a damil rugalmasabbá válik, nem töredezik a végeinél. A vágásteljesítmény fokozható szükség esetén (magasabb, erősebb szálú gaz vágásakor) szögletes keresztmetszetű damilokkal.

A félautomata (koppintós) damilfejek élettartamát növelhetjük, ha az adagoláskor a damilorsót a gyepen és nem kemény felületen „koppintjuk”.

A damilfejek feltöltése sokszor okoz fejtörést a felhasználóknak, ezért ezt a témát egy külön bejegyzésben részletesen is tárgyalni fogjuk.

Fűkaszák fém vágókéssel

A vágóeszközök élessége és kiegyensúlyozottsága ezeknél a vágóeszközöknél is kiemelt jelentőségű. Egy nem megfelelően élezett és kiegyensúlyozott szerszám rendellenes rezonanciát okoz, és a szöghajtómű másodlagos meghibásodását okozhatja, valamint a kezelő korai fáradását. A háromélű késeket sarokcsiszolóval vagy lapos reszelővel a mellékelt sablon szerint kell élezni, majd ellenőrizni a kiegyensúlyozottságot. A két-, illetve a háromágú kések kopás esetén átfordíthatók, és a másik élezett résszel is használhatók.

Gyulai áruház

5700 Gyula, Béke sgt. 54.
Telefon: 66/561-770
Mobil: 30/847-1606
Fax: 66/561-771
info@kisgepweb.hu

Békéscsabai áruház

5600 Békéscsaba,
Gyulai út 112.
Telefon: 66/527-570
Mobil: 30/9551-531
Fax: 66/527-570
info@kisgepweb.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)