Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - E10 benzin, avagy vigyázzon motoros kerti gépeire is!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2020. január 23. 15:00
E10 benzin, avagy vigyázzon motoros kerti gépeire is!
A nem megfelelő üzemanyag-olaj keverék használata súlyos motorkárokat okozhat

Az Európai Unió környezetvédelmi előírásai miatt 2020-tól megváltozott a motorbenzinek összetétele. A bevezetésre kerülő új 95-ös E10 jelzésű benzin bioetanol-tartalma lényegesen megnőtt az eddigiekhez képest.

képünk illusztráció

Forrás: youtube.com

Mivel a bioetanol-tartalmú benzinekben idővel bomlási folyamatok indulnak, amik működési zavarokhoz vezethetnek, ezért a kertészeti, erdészeti és építőipari kisgépek üzemeltetésük során fokozott odafigyelést igényelnek. Mivel a prémium (100-as oktánszámú) benzinek bioetanol-tartalmára ez a rendelkezés nem vonatkozik, ezért a szezonális üzemben használatos kisgépek (láncfűrészek, motoros kaszák, fűnyíró gépek...) üzemeltetéséhez ajánlatos a jobb minőségű (prémium üzemanyagok) használata.

Továbbá a kétütemű STIHL motorok kenőanyagaként javasoljuk a STIHL HP Super, illetve a STIHL HP Ultra félszintetikus, illetve szintetikus kenőanyagok használatát üzemanyag- stabilizáló tulajdonságaik miatt.

Lehetőleg mindig annyi üzemanyagot vásároljon, amennyit 1-2 hónapon belül el is használ. A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik (megromlik), mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és ez a víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag működési zavarokat és akár súlyos károsodásokat okozhat, és az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.

Általánosságban elmondható, hogy a nem megfelelő üzemanyag és/vagy a nem megfelelő üzemanyag-olaj keverék használata súlyos motorkárokat okozhat.
Ha mégis hosszabb ideig tárolja az üzemanyagot (kannában vagy kisgépben), akkor az HONDA vagy Briggs&Stratton márkájú üzemanyag-stabilizáló adalékokkal akár 24 hónapig „frissen” tartható. Az adalékokat keresse STIHL szaküzleteinkben!

Ha már megtörtént a baj, és a kisgépmotor nem vagy nehezen indul, erőtlen , illetve egyenetlenül jár, keresse fel szervizünket, ahol egy speciális tisztítóberendezéssel elhárítható a hiba. Részletekért keresse szervizeinket, ahol immár 30 éve (!) foglalkozunk STIHL, HONDA és Briggs&Stratton motorok és kisgépek karbantartásával.
Gyulai áruház: 5700 Gyula, Béke sgt. 54., telefon: 66/561-770, 30/847-1606, e-mail: info@kisgepweb.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)