Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elő a kerti szerszámokkal!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. április 05. 17:00
Elő a kerti szerszámokkal!
A Csiszér-Gép Kft. hasznos tanácsai

A tavasz beköszöntével számos teendő akad a kiskertekben. A munkának a rossz időn kívül csak a kerti eszközök nem megfelelő állapota szabhat gátat. A gyulai Csiszér-Gép Kft. néhány hasznos tanáccsal segíti a kiskerttulajdonosokat.

Ha szükséges, a nyelezett kéziszerszámokat tisztítsuk meg a szennyeződésektől. A nyelek rögzítését, ha kell, megfelelő ékeléssel erősítsük meg. A fém nyelezett szerszámok esetében (Fiskars szerszámok) elegendő a lapátok, ásók, kapák éleit kikalapálni, reszelni. A különböző metszőollók, ágvágó ollók, ágfűrészek nyeleinek állapotát, rögzítését szintén meg kell vizsgálni. A metszőollók és ágvágó ollók vágóéleit tisztítsuk meg. Ha vannak még rajtuk növénymaradványok, növényi gyanta, Stihl gyantaoldó spray-vel tisztítsuk meg őket. Szükség esetén az éleket Stihl fenőkővel élezzük meg. A vágóélek feszességét a központi csavar segítségével állítsuk be, majd a tengelyt Stihl Bio olajjal, az éleket Stihl multispray-vel kezeljük le.

A kézi permetezők vállhevederét, nyomótömlőjét, pisztolyát és pumpafogantyúját is nézzük meg. Ha mindent rendben találunk, végezzünk próbapermetezést egy-két liter tiszta vízzel. Ezzel megelőzhetjük, hogy élesben derüljön ki a dugulás, szivárgás.

A motoros kerti gépek, rotációs kapák esetében a szükséges külső tisztítás után ellenőrizzük a fogantyúk, gázkar, kuplungkar működését. A működtető bovdeneket a felső végüknél olajozzuk meg, és járassuk meg őket. Ellenőrizzük a kapakések állapotát, rögzítését. Szükség esetén cseréljük le őket. Ellenőrizzük az olajszintet is a hajtóműben. A hajtóműolajat szezononként ajánlott kicserélni, erre a tavaszi felkészítés a legjobb alkalom. Használjunk 80W/90 viszkozitású hajtóműolajat. A levegőszűrőt is ellenőrizni kell. Szivacs szűrőelem esetén a szűrőt mossuk ki vízzel és tisztítószerrel, majd száradás után enyhén itassuk át motorolajjal, és ellenőrizzük a motorban az olajszintet. Miután feltöltöttük a gépet üzemanyaggal, indítsuk és melegítsük a motort négy-öt percen keresztül. A motorolaj cseréjéhez használjunk jó minőségű motorolajat.

Fotó: Gyulai Hírlap –

Benzinmotoros fűnyírógépek külsejét szükség esetén tisztítsuk meg, majd ellenőrizzük a fogantyúk, a gázkar, a késfékkar működését. A bovdeneket a felső végüknél olajozzuk meg, és járassuk meg őket. A fűnyírót billentsük fel, ügyeljünk arra, hogy csak hátrafelé fordítsuk. Tisztítsuk ki a fűnyíróházat, ellenőrizzük a fűnyírókés állapotát, szükség esetén élezzük meg vagy cseréljük ki. Csapágyazott kerekek esetén zsírozzuk be a csapágyakat. Szivacs levegőszűrő esetén a szűrőt mossuk ki vízzel és tisztítószerrel, majd száradás után enyhén itassuk át motorolajjal, és ellenőrizzük a motorban az olajszintet. Miután feltöltöttük a gépet üzemanyaggal, indítsuk be, és melegítsük a motort négy-öt percen keresztül. A motorolaj cseréjéhez használjunk jó minőségű motorolajat (Honda motorok esetében Honda, Briggs motorok esetében Briggs motorolajat).

Az elektromos fűnyírógépeknél ellenőrizzük az elektromos csatlakozó épségét. Tisztítsuk ki a fűnyíróházat; ellenőrizzük a fűnyírókés állapotát, szükség esetén élezzük meg vagy cseréljük ki. A csapágyazott kerekek csapágyait zsírozzuk be, ellenőrizzük a hosszabbító épségét.
Az elektromos sövényvágó gépeknél is ellenőrizzük az elektromos csatlakozó állapotát.

A benzinmotoros gépek levegőszűrőjét is ellenőrizzük. A szivacsszűrőt tisztítószerrel kimoshatjuk, a papírszűrőt kompresszorral kitisztíthatjuk, szükség esetén cseréljük őket. A vágókéseket, ha kell, Stihl gyantaoldó spray-vel tisztítsuk meg. Ha szükséges, húzzuk meg a késfelfogató csavarokat; a kések élezését bízzuk szakszervizre.

 

Gyulai áruház

  • Cím: 5700 Gyula, Béke sgt. 54.
  • Telefon: 66/561-770
  • Mobil: 30/847-1606
  • Fax: 66/561-771
  • E-mail: info@kisgepweb.hu

 

Békéscsabai áruház

  • Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 112.
  • Telefon: 66/527-570
  • Mobil: 30/9551-531
  • Fax: 66/527-570
  • E-mail: info@kisgepweb.hu
Összes cikk - lent (max 996px)

iconFS-FS38-AW-004.tif (72928 KByte)

+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)