Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mindent (is) a vízszivattyúkról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2023. július 06. 16:00
Mindent (is) a vízszivattyúkról
Csiszérgép – minden, ami kerti gép!

Az éghajlatváltozás miatt néhány éve megtapasztalhattuk, hogy a csapadékeloszlás az év egészében kiszámíthatatlan, aszályos és csapadékban bővelkedő időszakok követik egymást. Bármelyikről is legyen szó, ilyenkor az egyik legfontosabb eszköz jöhet segítségünkre: a vízszivattyú.

Veteményesek, díszkertek

A leggazdaságosabb és legegyszerűbb választás egy elektromos szivattyú. Általában 1’-os szívó és nyomó csatlakozással rendelkeznek, és egyaránt használhatók fúrt kutak, illetve szabad vízfelszínből (ásott kút, csatorna…) történő öntözéshez is. Általában 50-150 l/perc vízhozammal rendelkeznek. Többféle kimenő nyomással (emelőmagassággal) készülnek. Ha több szórófejet vagy hosszabb tömlőt használunk, akkor érdemesebb a nagyobb nyomású szivattyút választani.

Hobbitelkek, tanyák

Amennyiben a hobbitelken nem áll rendelkezésre áram, akkor kénytelenek vagyunk a benzinmotoros szivattyúkból választani. Ha néhány száz nm-es területről van szó, akkor még mindig a könnyen kezelhető 1’-os benzinmotoros szivattyúkat ajánlom. Viszonylag gazdaságos üzemeltetésük mellett mobilisak, akár kerékpáron is szállíthatók, nem kell őrizetlenül hagyni a tanyán. Az elektromos társaikhoz hasonlóan üzemeltethetők fúrt kutakhoz és szabad vízfelszínből is. Amennyiben nagyobb területű öntözés a cél, akkor már a 2’, illetve 3’-os szivattyúkat célszerű választani, amelyek 600-1000 l/perc vízhozammal rendelkeznek.

Tartályok feltöltésére

Pincékből, vízóraaknákból és egyéb mélyen fekvő területekről a nagyobb mennyiségű csapadékot kétféleképpen tudjuk kiszivattyúzni.

A merülő- vagy más néven búvárszivattyú a nevéből adódóan a folyadékba merítve emeli ki a vizet a felszínre. Villanymotoros kivitelben készülnek 100-250 liter/perc teljesítménnyel. Szennyvízszivattyúzásra is használhatók a megfelelő típusok. Elektromos vagy benzinmotoros szivattyúval is elvégezhetők a fenti feladatok az öntözéshez alkalmazott módszerrel.

  • Emelőmagasság: a szivattyú nyomása megadható méterben (emelőmagasság), illetve nyomás értékben is. Pl. egy 3 bar nyomású szivattyú emelőmagassága: 30 m.
  • Szállítási mennyiség: a szivattyú maximális folyadékszállítási mennyisége szabad kifolyás esetén. Az emelőmagasság és a szállítási mennyiség fordítottan arányos, tehát amikor a legnagyobb a szállítási mennyiség (szabad kifolyás, akkor a legkisebb a nyomás, amikor a legnagyobb a nyomásérték (befogott nyomócsőnél) a legkisebb(0) a szállítási mennyiség.
  • Teljesítmény: a villany- vagy a benzinmotor teljesítménye wattban.]

Karbantartás, üzemeltetés

A fúrt kutakhoz való csatlakoztatásnál a legfontosabb a szívó ág megfelelő tömítettsége. Már kis mértékű tömítetlenség is komoly veszteséget okozhat. A szabad vízfelszínekből (fúrt kutak, csatornák) történő szivattyúzás esetén elengedhetetlen a szívókosár-szűrő használata. A benzinmotoros szivattyúk motorjának karbantartása megegyezik például a fűnyírógépek motorjainak karbantartásával (légszűrő, olajcsere…) Mindegyik típusú vízszivattyú tárolásánál a legfontosabb szempont a száraz, fagymentes helyen történő téli tárolás.

Reméljük, hogy a bejegyzésünk segített eligazodni a vízszivattyúk világában.További kérdés esetén keressetek minket szaküzleteinkben/webáruházunkon keresztül!

Gyulai áruház

5700 Gyula, Béke sgt. 54.
Telefon: 66/561-770
Mobil: 30/847-1606
Fax: 66/561-771
info@kisgepweb.hu

Békéscsabai áruház

5600 Békéscsaba,
Gyulai út 112.
Telefon: 66/527-570
Mobil: 30/9551-531
Fax: 66/527-570
info@kisgepweb.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)