Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai intézményeket is felkeresett a nemzetiségi ombudsmanhelyettes

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. május 29. 17:24
Gyulai intézményeket is felkeresett a nemzetiségi ombudsmanhelyettes
A hazai román nemzetiség muzeális értékeit ismerte meg

Forrás: Facebook

A hazai román nemzetiség kulturális értékeinek és javainak megőrzésében fontos szerepet játszó muzeális intézményeket, köztük gyulai helyszíneket is meglátogatott a közelmúltban Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes.

Közösségi oldalán azt írta: a hazai nemzetiségi közösségek kulturális jogainak érvényesülése szempontjából különösen fontosak a muzeális intézmények, ezért 2023 januárja óta szakmai konzultációkat, helyszíni látogatásokat tartanak a munkatársaival, és kérdőíves kutatás végeznek a területen.

A biztoshelyettes és kollégái május 10-én Békéscsabára, Gyulára és Kétegyházára látogattak, hogy megismerjék a hazai román nemzetiség muzeális értékeit; a delegációt Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) elnöke és Novákné Gurzó Mária, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központjának vezetője fogadta.

Forrás: Facebook

Gyulán két intézményt kerestek fel: az Erkel Ferenc Múzeumot – amely évtizedek óta jelentős feladatkörrel rendelkezik a hazai nemzetiségek, elsősorban a románok és a romák gyűjteményi anyagainak gyarapításában, kezelésében –, valamint az ortodox egyházművészeti tárgyakat bemutató Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye Múzeumát. 

A gyulai múzeumban Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató, Liska András régész, a múzeum szakmai vezetője és Szojka Petronella néprajzos muzeológussal egyeztettek a szakemberek, az ortodox egyházmegye múzeumában pedig Stefán Lászlóné mutatta be nekik az intézmény ikonokból, ötvösmunkákból, egyházi textíliákból, régi könyvanyagból, valamint irattári anyagokból álló gyűjteményét. 

Forrás: Facebook

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban Martyin Emília igazgatóhelyettes, néprajzos főmuzeológus, az MROÖ fenntartásában működő kétegyházi román tájházban pedig Zombai Károlyné kulturális referens tájékoztatta a szakembereket – olvasható az ombudsmanhelyettes oldalán.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)