Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Iskolatörténeti kiállítás nyílt a Karácsonyiban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. április 20. 14:59
Iskolatörténeti kiállítás nyílt a Karácsonyiban
Négy évfordulót ünnepel a katolikus oktatási intézmény

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Iskolatörténeti kiállítást rendezett a Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium abból az alkalomból, hogy idén több évfordulót ünnepelhet az intézmény. A tárlat ünnepélyes megnyitóját április 20-án tartották a Karácsonyi János katolikus gimnáziumban.

Az intézmény négy évfordulóról emlékezett meg: 130 éve kelt a gimnázium alapítólevele, 120 éve indult el az oktatás, 80 éve névadója az iskolának Karácsonyi János, és 30 éve indult újra a katolikus oktatás Gyulán az államosítás után.

Bengery Zsoltné intézményvezető lapunknak elmondta: 130 évvel ezelőtt Wenckheim Krisztina tett alapítólevelet a gimnázium építésére, majd 1903-ban indult el az oktatás az első épületben. Az eseményre ezért meghívást kaptak a Wenckheim család közelben élő tagjai is: Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő, Csáki Ilona grófnő és férje, gróf Wenckheim László, valamint Wenckheim Karin grófnő és férje, gróf Wenckheim Frederic.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Papp Zsuzsa könyvtáros, a szervezők egyike lapunknak kifejtette: az intézményről fellelhető összes dokumentumot szerették volna felkutatni és kiállítani. Hozzátette: az évfordulók alkalmából nyílt tárlaton iskolatörténeti dokumentumok, értesítők, beszámolók és régi fotók is láthatók a kezdetektől napjainkig. 

A megnyitón Kovács Péter esperesplébános köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott: az egyházi iskolák képesek valami pluszt adni a diákok számára. 

– A katolikus iskolát az különbözteti meg a többitől, hogy van lelki töltet és lelki élet benne, amit már az iskola névadója is fontosnak tartott – hangsúlyozta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kiemelte: az esemény az egész közösség számára ünnep. 

– Jól emlékszem az újraindulás történelmi jelentőségű pillanataira. Voltak viták, de az alapítók és mindazok, akik azóta csatlakoztak az iskola közösségéhez, nagyon sokat és eredményesen dolgoztak azért, hogy mára osztatlan elismerés és megbecsülés övezze az iskola közösségét – mondta. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Petróczki Zoltán korábbi igazgató, aki az iskola újraindításában is tevékenyen részt vett, az intézmény történetére emlékezett vissza beszédében. 

Bengery Zsoltné köszöntőjében úgy fogalmazott: az évfordulók lehetőséget adtak számukra a számadásra az elmúlt 130 évről. Hozzátette: a szervezőmunka során maguk is sok mindenre rácsodálkoztak, olykor meghatódtak.

– Büszkék vagyunk gazdag múltunkra, és ez a kiállítás is arra ösztönöz minket, hogy méltók legyünk elődeinkhez – zárta beszédét. 

Az évfordulók alkalmából Hollósiné Mancz Fatime Nóra egy Wenckheim Krisztináról készült portrét adományozott az intézménynek. Az alkotást a megnyitó keretében leplezték le. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)