Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Száműzöttként Madeirán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. április 15. 17:30
Száműzöttként Madeirán
IV. Károly halálának évfordulója alkalmából nyitottak tárlatot az Almásy-kastélyban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Száműzöttként Madeirán címmel nyitottak kiállítást április 15-én az Almásy-kastély kápolnájában. A IV. Károly halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett tárlat anyagát a Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány állította össze.

A kiállítást eredetileg Funchalban mutatták be 2022-ben, a Madeirai Kulturális Államtitkársággal kötött megállapodás keretében hozta azt el Gyulára a Habsburg Ottó Alapítvány.

Az eseményen elsőként Kovács József országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Károly csupán két évig uralkodott, 1916 és 1918 között, ő volt az Osztrák Császárság utolsó császára és a Magyarország utolsó királya. Az uralkodásra sem ő, sem a családja nem készült, azután lett trónörökös, hogy nagybátyját, Ferenc Ferdinándot meggyilkolták 1914-ben Szarajevóban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

1919-ben fosztották meg hivatalosan a tróntól, amelyet élete során még kétszer próbált visszaszerezni, mindkétszer sikertelenül. Először Svájcba, majd Madeira szigetére száműzték, ott halt meg 1922-ben.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: az egykori magyar királyt II. János Pál pápa 2004-ben boldoggá avatta.

Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében kiemelte: az Almásy-kastély igencsak sikeres állandó kiállítása mellett – amelyet évente körülbelül 80 ezren néznek meg – a kezdetektől arra törekedtek, hogy időszakos tárlatokkal is gazdagítsák a kulturális életet. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A megnyitás után az Aradi Ereklyemúzeum anyagából nyílt tárlat, majd a gyulai vár palánkerődítésének régészeti kutatását bemutató kiállítás következett. A Kincsek őrzője az Erkel Ferenc Múzeum 150 évének érdekességeit mutatta be, a Török toronyban az oszmán hódoltság építészeti emlékeit tekinthették meg az érdeklődők, az Úton Erzsébet királynéval elnevezésű tárlat pedig annyira sikeres volt, hogy a tervezettnél tovább marad a kastélyban – sorolta.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója elmondta, Habsburg Ottó hagyatéka öt évvel ezelőtt került Magyarországra, ebben rengeteg olyan dokumentum és fénykép van, amely az utolsó trónörökös családját, legfőképpen édesapját ábrázolja.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hozzátette: nehéz volna IV. Károlyt sikeres uralkodóként beállítani. Egyrészt csupán két évig uralkodott, másrészt egy olyan szerencsétlen történelmi korban jutott neki ez a feladat, amikor a mozgástere minimális volt.

A köszöntők után elismerték a tárlat kurátorait, Fábry Esztert és Vitos-Merza Beátát, majd megnyitották a kiállítást, amelyet május 29-ig nézhetnek meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)