Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kézművesprogramokkal várták az érdeklődőket a gyulavári kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. április 01. 18:00
Kézművesprogramokkal várták az érdeklődőket a gyulavári kastélyban
Az eseményen megnyitották a Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotásait bemutató tárlatot

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kézművesség a mindennapjainkban címmel rendeztek kiállítást és interaktív délutánt április 1-jén a gyulavári kastélyban.

Varga Erzsébet, a gyulavári kastély igazgatója kérdésünkre elmondta, intézményük is csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetéhez, ennek részeként szerveztek egy olyan programot, amellyel ráirányíthatják a figyelmet a helyi népi kézművesekre.

Kiemelte: a megjelenteket kosárfonó, fafaragó, ruhakészítő és mézeskalács-díszitő is várta, a kézműves-foglalkozásokat ki is próbálhatták az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az eseményt Széll János néprajzkutató, fafaragó népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökhelyettese nyitotta meg.

Beszédében úgy fogalmazott, Gyula városa rendkívül szerencsés abból a szempontból, hogy az embereknek több helyen is lehetőségük van arra, hogy a kultúrával találkozzanak, az egyik ilyen kiemelkedő hely pedig a gyulavári kastély.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Aláhúzta: a fürdőváros mindig része volt a kézművességnek és a kézműiparnak, központja volt az Alföldnek ebből a szempontból hosszú időn keresztül.

A délután folyamán nyitották meg a hatvan évig működő Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotásait bemutató állandó kiállítását is. Vigh Imre, a szövetkezet egykori vezetője a kézművesség jelentőségéről beszélt, valamint visszaemlékezett a szövetkezet működésére.

A tárlat anyagában szőnyegek, dísztárgyak, valamint egy szövőszék is található.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)