Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megemlékezést tartott a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület a Szent Kereszt temetőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2023. március 16. 14:00
Megemlékezést tartott a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület a Szent Kereszt temetőben
Baranovics Gergely sírját koszorúzták meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Megemlékezést tartott a Szent Kereszt temetőben március 15-én a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület. A tagok Baranovics Gergely egykori főszolgabíró, nemzetőrszázados, a gyulai városszépészeti szakosztály első elnökének sírjánál helyeztek el koszorút.

Pétek Edit, az egyesület elnöke elmondta: azért tartották fontosnak az esemény megszervezését, mert Baranovics Gergely az első városszépészeti egylet vezetője volt, így valamiképpen elődjüknek tekintik őt.

Megtudtuk, Baranovics Gergely Gyulaváriban született, a köznemesi családból származó Baranovics Károly és a gyulai polgárlány, Nuszbek Terézia legfiatalabb fiaként. Jogi tanulmányokat végzett.

– 19 éves volt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésekor, amikor belépett a honvéd hadseregbe. 1848 szeptemberében hadnaggyá, majd hamarosan főhadnaggyá nevezték ki a Békés megyei nemzetőr zászlóaljba. 1849 februárjában átkerült az 59. számú honvéd zászlóaljba, májusában már századosi rangot kapott – mondta Pétek Edit.

– A szabadságharc bukása után a vármegyei közigazgatásban vállalt állást, és tisztviselő lett a gyulai szolgabíróságon. 1867-ben feleségül vette Keller Saroltát. Amikor 1867-ben helyreállt az alkotmányosság, a Gyulai járás főszolgabírójává választották meg, amely tisztséget – kisebb kihagyással – élete végéig viselte. 1867-ben a Békés Megyei Honvédegylet tagja lett. 1868 végétől a városszépészeti szakosztály, valamint az Első Gyulai Takarékpénztár elnöke volt. 1873. június 5-én őt választották meg Gyula város polgármesterének – ismertette.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)