Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Áprilisban jelenik meg Erdész Ádám új Kner-kötete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. február 04. 16:00
Áprilisban jelenik meg Erdész Ádám új Kner-kötete
Nagy forrásértékű, felkavaró levelek is olvashatók benne

Kner Imre és Kner Izidor 1922-ben

Forrás: akibic.hu

Áprilisban jelenik meg, de már előrendelhető az Erdész Ádám történész, levéltáros szerkesztette Levelek a Kner család életéből 1938–1949 című kötet.

A kiadvány ismertetőjében az áll, a könyv betekintést nyújt a nagy múltú nyomdász- és művészdinasztia küzdelmes sorsába. A kötet szerkesztője a Kner Izidor leszármazottjai (az 1940-ben az Egyesült Államokba kivándorolt Kner Albert és felesége), valamint a magyarországi családtagok és neves barátok – művészek, értelmiségiek – közti levelezéséből válogatott.

„A menni vagy maradni latolgatása után az amerikai beilleszkedés időszaka következik, amikor az érkező leveleket pesti kávéházakban, amolyan lélekerősítő társasági esemény keretében olvasták fel – lám, van, akinek sikerült, s ha nem is lehet követni, az otthon maradottak legalább erőt meríthetnek a házaspár példájából” – olvasható az ajánlóban.

Mint írták, a háborús években a levelezés megszakadt, majd 1945-ben újraindult. Ebből az időszakból nagy forrásértékű, felkavaró levelek maradtak fenn; számos családtag és jóbarát vált a holokauszt közvetlen vagy közvetett áldozatává. Kner Albert ekkoriban írt leveleiben igyekezett a demokráciára és bizalomra épülő amerikai élet előnyeit ecsetelni nővérének, Kner Erzsébetnek, aki utóbb követte őt az emigrációba.

A hazai levelek ezzel párhuzamosan a háború utáni budapesti világról adnak képet – derül ki az ismertetőből.

Erdész Ádám több mint harminc éve foglalkozik a magyar nyomdászat és könyvművészet történetében meghatározó szerepet játszó gyomai családdal. A Kner család és más történetek című tanulmánykötete mellett önálló kötete látott napvilágot Kner ErzsébetrőlKner AlbertrőlKner Izidorról és Kner Endréről. A Levelek a Kner család életéből 1938–1949 című könyv Magvető Kiadónál jelenik meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)