Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egyre népszerűbb a pezsgő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. december 30. 17:14
Egyre népszerűbb a pezsgő
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektolitert állítanak elő

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Mint ismertetik, a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka a hazai piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra. A legfontosabb célországok idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország.

Megjegyezték: a Magyarországra érkező mintegy 10-20 ezer hektoliter import inkább csak a választékbővítést szolgálja. Pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség – tették hozzá.   

A közlemény arra is kitér, hogy a pezsgőpiac a 2000-es évek eleje óta világszerte stabil növekedést mutat, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a termelés. Az ágazat a 2000-es 4 százalékot megduplázva ma a bortermelés 8 százalékát adja.

A pezsgőelőállítás 80 százaléka, mintegy 16 millió hektoliter, Európához köthető. A vezető előállítók, Olaszország, Franciaország, Németország és Spanyolország a világ pezsgőtermelésének csaknem háromnegyedét biztosítják.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)