Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Holnaptól kezdik el árusítani a szilveszteri tűzijátékokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. december 27. 13:19
Holnaptól kezdik el árusítani a szilveszteri tűzijátékokat
Mutatjuk, mit érdemes tudni a vásárlóknak

Holnaptól kezdik el árusítani a szilveszteri tűzijátékokat, legyenek körültekintőek a vásárlók – tanácsolta a rendőrség hivatalos portálján, a police.hu-n.  

Fotó: police.hu

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg.

A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók a termékek?

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg. 

Hol érdemes vásárolni?

Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól érdemes vásárolni, mert ez a garancia arra, hogy az árusítóhely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve hogy a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljon senki illegális árustól, mert ezzel a saját és a mások testi épségét is veszélyezteti.

Honnan lehet tudni, hogy a megvenni kívánt termék legális?

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni a pirotechnikai eszközöket?

A pirotechnikai eszközöket távol kell tartani más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől el kell zárni. Tetőtérben, alagsorban ne tároljauk ezeket. Az eredeti csomagolást ne bontsuk meg, a hibás vagy sérült terméket ne használjuk fel.

Lehet petárdázni idén szilveszterkor?

Továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?

Minden évben történnek balesetek a petárdázás miatt hazánkban is. Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtagok roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)