Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szilveszteri ünneplés legyen állatbarát!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2023. december 27. 16:42
A szilveszteri ünneplés legyen állatbarát!
A MOL töltőállomásain mikrochipleolvasók állnak rendelkezésre

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szilveszteri ünneplések hangos „robbanások” kíséretében zajlanak, fontos szem előtt tartani az állatok védelmét is. Az MTI-nek szerdán küldött közleményben a kormánybiztos kiemelte, hogy a tűzijátékok és petárdák okozta hangzavar és fényeffektusok jelentős stresszt és szorongást okozhatnak a háziállatoknak és a vadon élő állatoknak.

Az állatok védelme és biztonsága kiemelten fontos, különösen a zajos ünnepi időszakokban. Ha kedvencében még nincs mikrochip, mielőbb vigye el állatorvoshoz a beültetésre – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: amennyiben társállata már rendelkezik mikrochippel, ellenőrizze annak működőképességét és a www.petvetdata.hu oldalon történt regisztrációt.

Szükség esetén kérje állatorvosa mielőbbi segítségét az adatok aktualizálásához. Ezen felül, helyezzen a kutya és macska nyakörvére egy bilétát az elérhetőségeivel a gyors azonosítás érdekében – jegyezte meg.

A kormánybiztos mindenkit arra kér, gondoskodjon arról, hogy otthona biztonságos legyen az állatok számára, zárja be az ajtókat és ablakokat, és alakítson ki egy nyugodt menedéket. Soha ne hagyja félős állatát egyedül, és ha kertben tartja, biztosítson számára zárt búvóhelyet. Sétáltassa őt a nap csendesebb időszakaiban, lehetőleg a reggeli és délelőtti órákban, mindig pórázon, és használjon játékokat vagy más módszereket a figyelem elterelésére, hogy csökkentse a stresszt és megnyugtassa kedvencét a hangzavar idején – fejtette ki Ovádi Péter.

A kormánybiztos nyomatékosította, hogy hazánkban a petárdázás jogszabályellenes tevékenység, már a birtoklása is szabálysértésnek minősül. Azon túl, hogy jogszabálysértést követ el aki petárdázik, nagymértékben veszélyezteti mind az emberek, mind az állatok testi épségét, egészségét. További jogszabályi előírás, hogy az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek időtartama alatt az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására – magyarázta a kormánybiztos.

Ovádi Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a MOL töltőállomásain mikrochipleolvasók állnak rendelkezésre, így ha elkóborolt állatot talál, ezek az eszközök segíthetnek az állat azonosításában és a gazdával való kapcsolatfelvételben.

„Szilveszterkor tehát gondoljon az állatokra is, és kerülje a hangos, fényes pirotechnikai eszközök használatát” – írta a kormánybiztos. Hozzátette: együttműködésével nemcsak a jogszabályokat tartja tiszteletben, hanem az állatok jóllétét is szem előtt tartja, így hozzájárulva egy nyugodtabb és biztonságosabb ünnepi atmoszférához mindannyiunk számára.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)