Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kiváló az idő a betakarításhoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. október 23. 13:00
Kiváló az idő a betakarításhoz
A szüret után lemoshatjuk réztartalmú lemosószerrel a fákat

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A jó időt kihasználva az összes gyümölcsünket betakaríthatjuk. Kiváló idő van a természetes aszalódáshoz, amely maximálisan megőrzi a gyümölcsök beltartalmát.

A szüret után ki-ki kedve szerint lemoshatja réztartalmú lemosószerrel a fákat. Mostanában gyakori a kéregfekély a gyümölcsfáinkon, ezért érdemes lemeszelni törzsüket és vastagabb vázágaikat. A mészbe tegyünk egy kis rézszulfátot (rézgálicot) – egy púpos evőkanállal egy vödör mészbe. A meszelés védi a fákat a téli felrepedéstől, a réz pedig a betegségektől.

A tujáink sorra pusztulnak el, sajnos nemigen találunk módot a megóvásukra. A didimascellás pikkelylevél-barnulás, valamint a kabatinás hajtáselhalás a jellemző betegségük. A tápanyag hiánya is döntően befolyásolja ellenálló képességüket. A rovarok közül a tujafúró aranymoly a legveszélyesebb rájuk, ez szinte teljesen észrevétlenül öl meg kedves növényeinket. Amikor a tünetek meglátszódnak, már késő, nem lehet őket megmenteni.

Édesapám mindig arra nevelt, hogy soha sem adjuk fel, tehát küzdjünk, amíg lehet. Növényeink jó tápanyagfelvételéhez fontos a gyökerek megfelelő állapota, segítsük őket foszfortartalmú műtrágyával. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)