Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 530 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. augusztus 06. 09:00
Országos határrendészeti összesítő: 530 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 5-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 530 határsértőt tartóztattak fel és 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 27 esetben összesen 153 határsértőt tartóztattak fel Bócsa, Homorúd, Katymár, Kelebia, Mélykút, Bácsalmás, Tompa, Csikéria és Bácsbokod közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 40 esetben összesen 323 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Szeged, Ruzsa, Kiszombor, Kübekháza, Makó, Domaszék, Csengele, Üllés, Deszk és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 5 alkalommal, Undon, Jánossomorján, Kópházán és Győrnél 26; Pest megyében 1 esetben, Inárcsnál 16; Komárom-Esztergom megyében, Ácsnál 1 esetben 2; Somogy megyében 1 alkalommal, Balatonendrédnél 6; és Budapest belterületén 1 alkalommal 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során palesztin, algériai, szír, iraki, egyiptomi, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 12 órában Bács-Kiskun 4, Csongrád-Csanád megyében 6 esetben a rendőrök összesen 160 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt napon órában 8 esetben indult embercsempészés miatt büntetőeljárás.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság járőre augusztus 5-én 2 óra körül Tázlár belterületén intézkedés alá akart vonni egy kisbuszt, de a sofőr megállás nélkül, nagy sebességgel továbbhajtott, majd Bócsa közelében egy másik járművel ütközött, árokba borult és kigyulladt. Az autót egy grúz férfi vezette, rajta kívül az utastérben tizenöt illegális migráns tartózkodott. A baleset következtében külföldiek közül hárman meghaltak, tizenegyen megsérültek.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök augusztus 5-én 3 óra 45 perc körüli időben a 7-es számú főúton, Polgárdi közigazgatási területén intézkedés alá akartak vonni egy személyautót, de annak vezetője megállás nélkül továbbhajtott, majd Balatonendréd után, egy erdős területen felborult és kigyulladt. Az autót egy indiai férfi vezette, rajta kívül az utastérben hat, magukat iraki, pakisztáni és afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A baleset következtében az indiai embercsempész sérült, őt kivizsgálás céljából kórházba szállították.

Az egyenruhások Ásotthalom külterületén augusztus 5-én 4 óra 45 perc körül intézkedés alá akart vonni egy magyar honosságú kisteherautót, melynek vezetője a rendőröket meglátva megállt, kiugrott a járműből, és elszaladt. A raktérben 23, magukat indiai, afgán és pakisztáni állampolgárnak valló külföldit találtak. Az embercsempészt a rendőrök keresik.

Az 5504-es számú úton, Bácsbokod térségében augusztus 5-én 4 óra 40 perc körül a járőrök intézkedés alá vontak egy bolgár honosságú tehergépkocsit, melyet egy szír férfi vezetett. Mellette társa, egy szintén szír férfi utazott, rajtuk kívül az utas- és raktérben tizenöt, magukat ugyancsak szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Jánossomorja közigazgatási területén, lakott területen, a közúton augusztus 5-én 10 óra 25 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy osztrák honosságú járművet, melyet egy osztrák férfi vezetett. A sofőrön kívül a raktérben nyolc, magukat tunéziai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az 55-ös számú főúton, Ásotthalom térségében augusztus 5-én 13 óra 45 perc körül az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy német honosságú kisbuszt, melyet egy német férfi vezetett. A sofőrön kívül a raktérben 12, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján augusztus 5-én 15 óra 50 perc körül az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy román honosságú kisteherautót, melyet egy román állampolgárságú férfi vezetett. A jármű rakterében 16, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A rendőrök a 86-os számú főúton, Jánossomorjánál augusztus 5-én 30 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú járművet, melyet egy szerb férfi vezetett. A sofőrön kívül az utastérben 11, magukat afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)