Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együttműködési megállapodást kötött az ORFK és az OTP Bank

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2023. november 18. 14:00
Együttműködési megállapodást kötött az ORFK és az OTP Bank
A cél az online csalások megelőzése és felderítése

Az online csalások megelőzése és felderítése érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az OTP Bank – tájékoztatta a rendőrség pénteken az MTI-t.

A felek azt vállalták, hogy még szorosabban együttműködnek a bűnmegelőzés, a képzések területén és az elkövetési módszerek elemzésében – közölte a rendőrség. Hozzátették: a gyors információáramlás és az azonnali reagálás érdekében 24 órás ügyeleti rendszert alakítanak ki a két szervezet között.

Kiemelték, hogy a kiberbűnözők elleni hatékony és eredményes fellépés mind a rendőrség, mind a pénzintézetek számára fontos.

A megállapodást az ORFK részéről Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, az OTP Bank részéről pedig Bucsek Gábor bankbiztonsági ügyvezető igazgató írta alá – jegyezte meg a rendőrség.

Az eseményen a rendőrség beszámolt az online bűncselekmények tendenciáiról, az elmúlt időszak rendőrségi eredményeiről. 

Mint írták, a rendőri eljárásban regisztrált csalások kategóriájában az elmúlt időszakban az online térben elkövetett jogsértések száma emelkedett a legnagyobb mértékben. A 2021-es évhez képest 2022-ben megduplázódott az esetek száma, míg a 2019-es adatokhoz képest 132 százalékos az emelkedés.

Ugyancsak jelentősen nőtt az előző évhez képest az egyéb, kibertérben történt bűncselekmények és az ehhez kapcsolódó pénzmosási esetek száma is – írta a rendőrség. Közölték azt is, hogy az online csalások elkövetői az év első tíz hónapjában mintegy kilenc milliárd forint kárt okoztak.

Bucsek Gábor arról beszélt, hogy az elemzések szerint az online csalások elkövetési metodikája nagymértékben hasonlít az úgynevezett unokázós csalásokhoz, az elkövetők a sértettek érzelmeire hatnak. Mint mondta a bűncselekmények robbanásszerű növekedése és a kiberbűnözők által okozott tetemes kárérték is indokolta, hogy a rendőrség és a bank kiemelten foglalkozzon a megelőzéssel.

Az októberben indult Mátrix Projektben háromszáz szakember dolgozik az ilyen típusú jogsértések visszaszorítása érdekében, és másfél hónap alatt jelentős eredményeket értek el – tette hozzá.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)