Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos határrendészeti összesítő: 612 határsértő

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. augusztus 25. 09:00
Országos határrendészeti összesítő: 612 határsértő
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatója

A szolgálatot teljesítő rendőrök augusztus 24-én a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 612 határsértőt tartóztattak fel és 221 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 24 esetben összesen 185 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Csikéria, Hóduna, Katymár, Kelebia, Kunbaja, Madaras, Mélykút, Sárhát, Tompa és Újmohács közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 44 esetben összesen 348 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Deszk, Forráskút, Kiszombor, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa és Szeged közigazgatási területén.

Budapesten két esetben 5; Fejér megyében egy esetben 1; Komárom-Esztergom megyében egy esetben 37; Pest megyében két esetben 29 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai,  marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 6 esetben 84, Csongrád-Csanád megyében 8 esetben 137 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 38 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint arról korábban beszámoltunk, Zalaegerszegen augusztus 24-én hajnalban felborult egy tehergépkocsi, a két embercsempész elmenekült, a járműben 36 illegális migránst találtak a rendőrök, közülük tizenegyen megsérültek. A Zala megyei rendőrök azonnal megkezdték az embercsempészek keresését, amelynek eredményeként még aznap este 19 órakor egyiküket, egy 23 éves litván férfit el is fogtak Egerváron, egy buszmegállóban. Társát keresik.   

Ruzsa lakott területen kívül - polgárőrök észlelése alapján – ellenőriztek a rendőrök augusztus 24-én 5 óra 55 perckor egy ukrán férfit egy magyar személyautóban. A gépkocsiban hét, magukat szírnek valló férfi tartózkodott.

Az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál augusztus 24-én 8 óra 55 perckor a járőrök egy kistehergépkocsit állítottak meg. A szlovák sofőrön kívül két – szintén szlovák – társa ült. Az embercsempészek a tehergépkocsi rakterében 25, magát afgánnak valló illegális migránst szállítottak.

Mint arról korábban beszámoltunk,  a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján az M1-es autópálya 67-es kilométerénél állítottak meg egy magyar tehergépkocsit augusztus 24-én 10 óra 43 perckor. A román sofőr 34, magát szírnek valló embert szállított.  

Öttömös külterületén, az 5413-as út 1-es kilométerénél a szegedi rendőrök augusztus 24-én 10 órakor ellenőriztek egy ukrán személygépkocsit és annak szintén ukrán, női sofőrjét. Az embercsempész a kocsiban négy, magát töröknek valló illegális migránst szállított.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján az M6-os autópályán, Besnyőnél állítottak meg augusztus 24-én 13 óra 50 perckor a rendőrök egy lengyel honosságú autót. A sofőr a rendőri intézkedés megkezdése előtt kiugrott és elmenekült. A gépkocsiban nyolc, magát tunéziainak valló illegális migránst találtak. Az embercsempészt a rendőrök keresik.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján Bácsborsódnál augusztus 24-én 16 óra 40 perckor a készenléti rendőrök állítottak meg egy lengyel gépjárművet. A 21 éves üzbég sofőr 15, magát szírnek valló férfit szállított.

Domaszéknél, az 55-ös számú főúton augusztus 24-én 19 óra 12 perckor szegedi járőrök megkísérelt megállítani egy lengyel személygépkocsit, de az nem állt meg, nagy sebességgel továbbhajtott, majd Szeged külterületén, a 4301-es számú úton az árokba hajtott.  A szír embercsempészt elfogták és előállították, az autóban lévő 12 illegális migránst feltartóztatták. A balesetben személyi sérülés nem történt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján az M0-ás autóút 5. kilométerénél, Törökbálintnál augusztus 24-én 20 óra 50 perckor a járőrök egy lengyel autóval közlekedő nőt állítottak meg. Az embercsempész négy, magát szírnek valló férfit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

 Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)