Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Júniusban költözik be a gyulai Airbus-gyár, júliusban elindulhat a termelés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. május 27. 16:01
Júniusban költözik be a gyulai Airbus-gyár, júliusban elindulhat a termelés
A fürdővárosi képviselő-testület ülésén az is eldőlt, kikről kapják a nevüket a gyulai futballpályák

Június elsején megkezdődik a gyulai Airbus-gyár beköltöztetése, július közepén pedig elindul a termelés – közölte Görgényi Ernő polgármester a fürdővárosi képviselő-testület május 26-i ülésén. Több önkormányzati tulajdonú cég tavalyi évi gazdálkodásáról és 2022-es üzleti tervéről is tárgyaltak a képviselők a tanácskozáson, ahol az is eldőlt, hogy a gyulai futballpályákat Himmer Rezsőről, Himer I. Józsefről, Himer II. Istvánról, Varga Istvánról, Vasvári Péterről, Ótott Józsefről és Arató Lajosról nevezik el.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hamarosan beköltözik az Airbus

A képviselő-testület döntése értelmében megvásárol egy ingatlant a gyulai önkormányzat az FGSZ Földgázszállító Zrt.-től az Airbus-gyárhoz vezető Rosu utca fejlesztése érdekében.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) emlékeztetett, a gyárnak helyet adó déli iparterület fejlesztésére 1 milliárd 193 millió forint támogatást nyert el a város tavaly a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Az összegből hét méter széles szilárd burkolatú utat építenek ki a Rosu utcában, közművezetékkel és zárt csapadékvíz-elvezető rendszerrel. A helyszínen vegyes forgalmú gyalogos-kerékpárutat is kialakítanak, a beruházásra állami támogatást igényeltek.

A polgármester elmondta, az utca kiszélesítéséhez több ingatlant is meg kell vásárolnia az önkormányzatnak. Az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nek az értékbecslő szakértői véleménye alapján 6 millió 700 ezer forintos ajánlatot tettek, amit a cég elfogadott. A fedezetet az iparterület fejlesztésére elkülönített költségvetési keretből biztosítja a város.     

A településvezető jelezte, júniusban költözik be a gyár, és július közepén indul el a termelés. Arról is beszámolt, hogy a gyárigazgató, valamint a menedzsment külföldi tagjai már Gyulára költöztek, és folyamatosan zajlik a dolgozók felvétele. Hozzátette, az üzemben gyulai és környékbeli embereket foglalkoztatnak majd.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Nevet kaptak a gyulai futballpályák

Az ülésen arról is döntés született, hogy az Id. Christián László Városi Sporttelep futballpályáit és a gyulavári pályát olyan egykori játékosokról nevezik el, akik kiemelkedő eredményt értek el, sokat tettek a gyulai futballért, és példaként állíthatók a fiatal sportolók elé. A sporttelep centerpályája a Himer-centerpálya nevet kapja (névadók: Himmer Rezső, Himer József és Himer István). A salakpályát Varga István-futballpályának, a K1-es pályát Ótott József-futballpályának, a K2-es műfüves pályát Vasvári Péter-futballpályának, a gyulavári pályát Arató Lajos-futballpályának nevezi el. A névadók tiszteletére emléktáblát állítanak.

Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre), az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke felidézte, a Városbarátok 2013-ban javasolták először, hogy az id. Christián László Városi Sporttelep nagyméretű futballpályáit egykori játékosokról nevezzék el. Ezt az ötletet 2021-ben tárták ismét a városvezetés elé, amely támogatta a kezdeményezésüket. A névsor több hónapos széles körű egyeztetés után állt össze, a munkát Kónya István (Fidesz–KDNP) alpolgármester, a gyulai futball történetéről szóló könyvet jegyző Kurta házaspár és Tóth József, az „ezüstcsapat” tagja segítette – ismertette a képviselő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Előre bevásárolt a Gyulakonyha             

Az ülésen több önkormányzati tulajdonú cég tavalyi gazdálkodásáról és 2022-es üzleti tervéről is tárgyaltak a képviselők. 

A Gyulakonyha Nonprofit Kft. 470 millió 524 ezer forint bevétellel és 11 millió 470 ezer forint adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, a nyereséget eredménytartalékba helyezik. A cég idén 3 millió 822 ezer forint adózás előtti eredménnyel számol.

Görgényi Ernő megjegyezte, folyamatosan nő a nemzetközi piacokon az energia és a gabona ára, ami a magyar piacokra is hatással van. Ilyen viszonyok között nincs könnyű helyzetben a Gyulakonyha, amely a kormány döntése értelmében nem emelheti a térítési díjakat – tette hozzá.

Ambrus György ügyvezető közölte, reményeik szerint december végére beköltözhetnek a volt relégyár épületébe. Hozzátette, az új telephelyük a megye legjobban felszerelt közétkeztetési konyhája lesz, és országos szinten is a legjobbak közé tartozik majd.

Elmondta, látva a piaci tendenciákat előre bevásároltak bizonyos termékekből, így június közepéig kitartanak a készleteik. Rámutatott, tavaly év eleje óta mintegy hatvan százalékkal emelkedtek a nyersanyagárak, így nem könnyű a megszokott minőséget biztosítaniuk. 

Aláhúzta, a beszállítóikkal sikerült megállapodniuk arról, hogy havi ártartást adjanak, és az akcióikkal őket keressék meg először. A zöldség és a gyümölcs beszerezésére két beszállítóval is szerződést kötöttek, ahol olcsóbb az áru, ott vásárolnak.

Jelezte, a jövőben minél több környékbeli őstermelővel szeretnének szerződést kötni, hogy ezzel is csökkentsék a költségeiket.  

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) kérdésére arról is beszámolt, hogy kismértékben emelték a béreket a cégnél.

Görgényi Ernő, Ökrös István (Fidesz–KDNP) és Kiss Tamásné (Fidesz–KDNP) is megjegyezte, hogy finomabbak a Gyulakonyhánál készült ételek, mint korábban, amit az is jó mutat, hogy nőtt a fogyasztói létszám.  

A cég gazdálkodásáról és üzleti tervéről szóló előterjesztést 14 igennel, egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület, és arról is egyhangú döntés született, hogy Ambrus Györgyöt nevezik ki 2027 június 30-ig a cég ügyvezetőjének. A napirend kapcsán a polgármester kifejtette, a Gyulakonyha eredményes évet zárt annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány utóhatása és az alapanyagárak jelentős emelkedése is befolyásolta a bevételeit. Az ügyvezető magas színvonalon látta el a feladatát úgy, hogy a kórházi közétkeztetésért is ő felel – hangsúlyozta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelkedően jó évet zárt a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. 2021-es egyszerűsített beszámolóját 81 millió 856 ezer forint mérlegfőösszeggel és 2 millió 867 ezer forint adózott eredménnyel fogadta el a grémium. A teátrum idén nem számol nyereséggel.

Elek Tibor ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a pandémia ellenére kiemelkedően jól sikerült az elmúlt két évük, sokszínű programot sikerült összeállítaniuk.

Arról is beszélt, hogy az idei üzleti tervükben óvatosabban terveztek, elsősorban abból kiindulva, hogy járvány miatt megváltoztak a színházba járási szokások, a közönség jobban megválogatja, hogy mire vált jegyet. A részletekről elmondta, a tavalyi évadhoz képest tíz százalékkal kevesebb előadás lesz idén, de 2021-hez hasonlóan gazdag, sokszínű programkínálattal, többek között három fesztivállal és hat új darabbal készülnek. Jelezte, a jegyek értékesítését már megkezdték, az eddigi tapasztalatok biztatók.  

Mittag Mónika (Fidesz–KDNP) megköszönte, hogy a színház a járvány miatti bizonytalan helyzet ellenére is megszervezte a tavalyi évadot, amely, mint fogalmazott, országos szinten is színvonalas előadásokkal várta a közönséget.

Az előterjesztést a jelen lévő képviselők 11 igennel, egyhangúlag fogadták el.

 

Megújul a tornacsarnok tetője

A Gyulasport Nonprofit Kft. 2021-es egyszerűsített éves beszámolójában 1 milliárd 40 millió forint mérlegfőösszeg és 166 ezer forint nyereség szerepel. A fürdővárosi sportlétesítményeket működtető, az utánpótlás-nevelésért és a sportszervezésért is felelős gazdasági társaság 2022-ben 681 ezer forint adózott eredménnyel tervez.

Szalai György kérdésére Szabó Andrea, a cég gazdasági vezetője közölte, idén felújítják a tornacsarnok tetőjét. A munkálatokra tavaly nyertek el pályázati támogatást, de a koronavírus-járvány miatt nem tudták elvégezni a beruházást.

A jelen lévő 13 képviselő egyhangúlag szavazta meg a cég gazdálkodásáról és üzleti tervéről szóló előterjesztést.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Újabb öt évre Mocsár-Pörjés József az ügyvezető

A Gyulai Hírlap Nonprofit Kft. 63 millió 660 ezer forint bevétellel zárta a tavalyi évet, és 3 millió 693 ezer forint nyereséget ért el. A cég 53 ezer forint adózott eredménnyel számol 2022-ben. Az erről szóló előterjesztést a jelen lévő képviselők 11 igennel fogadták el, Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tartózkodott.

A képviselő-testület arról is határozott, hogy újabb öt évre, 2027. június 30-ig Mocsár-Pörjés Józsefet bízza meg a cég ügyvezetői feladataival. A napirend kapcsán a polgármester úgy fogalmazott, bár egyre nagyobb kihívást jelent a printsajtó életben tartása, még él a Gyulai Hírlap nyomtatott változata. Kifejtette, az ügyvezető az elmúlt öt évben is eredményesen végezte a munkáját, a cég gazdasági eredménye annak ellenére pozitív, hogy a pandémia utóhatásai rossz irányba befolyásolták a hirdetési bevételeket. Hozzátette, Mocsár-Pörjés József amellett, hogy újságíró, főszerkesztő, verseket ír, grafikákat készít, racionálisan gazdálkodik, hosszú ideje eredményesen látja el az ügyvezetői feladatait. Kiemelte, a cég saját bevételei nagyjából megegyeznek az önkormányzati támogatás összegével.  

Az előterjesztést a jelen lévő képviselők 13 igennel fogadták el, Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tartózkodott.

 

Saját forrás a Tiborc utca felújításához

A Tiborc utca és a hozzá kapcsolódó útszakaszok jelenleg is zajló felújításához 85 millió 917 ezer forint saját forrást biztosított a képviselő-testület az idei költségvetés céltartalékából.

A polgármester emlékeztetett, a kormány 1 milliárd 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a beruházásra 2021-ben. Az útfelújításhoz kapcsolódó közműtervek és a közlekedési létesítmények kiviteli tervei a támogatás megítélése után készültek el. A kivitelezésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás során két ajánlat érkezett, az előnyösebb 1 milliárd 3 millió forintról.

Görgényi Ernő ismertette, a közbeszerzésnek a légvezetékes hálózat és a közvilágítás átépítése, valamint a távközlési hálózat védelembe helyezése nem volt része, az ezekre vonatkozó eljárás a tervdokumentációk jóváhagyása után indítható el. Elmondta, a munkálatok a tervezői költségbecslés alapján 92 millió 420 ezer forintba kerülnek majd.

A beruházás tervezési költségei és a közbeszerzési szakértő díja szintén a beruházás részét képezik, ezért a 2022-es költségvetésben rendelkezésre álló 1 milliárd 35 millió forinton felül a városnak további forrást kell biztosítania a tartalékkeretből – részletezte a településvezető.

Az előterjesztést a jelen lévő 11 képviselő egyhangúlag szavazta meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Támogatás az Erkel Ferenc Társaságnak

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében félmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a gyulai önkormányzat az Erkel Ferenc Társaságnak az idei működési költségek fedezésére. Az összeget a 2022-es költségvetés tartalékkeretéből biztosítják.

Görgényi Ernő elmondta, a társaság júniusban hangversenyt rendez az Almásy-kastély parkjában, a koncert költségeit is az önkormányzat által biztosított támogatásból fedezik.

 

26 óvodai csoport indul

A testület arról is egyhangú döntést hozott, hogy 26 óvodai csoport indulhat a 2022–23-as nevelési évben Gyula Város Egyesített Óvodájának (GYVEÓ) székhelyintézményében és hét tagintézményében. A képviselők egyúttal engedélyezték, hogy a galbácskerti, a gyulavári és az Ewoldt Elíz óvoda tíz százalékkal túllépje a nemzeti köznevelésről szóló törvényben meghatározott maximális csoportlétszámot.

Makráné Gombkötő Zita, a GYVEÓ vezetője az előterjesztés tárgyalásakor kiemelte, a gyulai óvodaköteles gyerekek 80 százalékát az önkormányzati intézmények valamelyikébe íratták be. Mint ismertette, az átlagosan csoportlétszám 23 fő lesz az egyesített óvoda tagintézményeiben.

 

Gyermekvédelmi beszámoló

Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a gyermekvédelemről szóló 2022-es beszámolót is. Sós Judit, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának vezetője elmondta, Gyulán 4940 tizennyolc év alatti él, közülük 20 hátrányos, 11 pedig halmozottan hátrányos helyzetű. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 145 részesültek 2021-ben, nekik augusztusban és novemberben nyújtottak támogatást készpénz formájában, és szünidei étkezést is igényelhettek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)