Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Védjük meg az almafákat!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. április 10. 15:00
Védjük meg az almafákat!
Itt a korai veteményezések ideje

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az időjárás most is főnöke kertészkedő embereknek, hiszen a jelen állapotok határozzák meg az elvégzendő feladatokat.

Az elsődleges feladatunk a monília fertőzés kivédése és természetesen a már megindult almaféléket fenyegető varasodást is. Még hígabb rezes permetezést alkalmazhatunk, károkozás nélkül. Amennyiben nem vagyunk restek permetezni, és nem fagy le a termés akkor van esélyünk a tavalyinál lényegesebb jobb termésre.

Természetesen örülni kell minden csepp esőnek, de ami napjainkban esett az csak arra volt elég, hogy tíz centi mélyen megnedvesítse a talajt. A metszéseket igyekezzünk minél hamarabb befejezni, és a fák törzsének az ápolását se hanyagoljuk el, hiszen igen sok kórokozó és kártevő húzódik meg a vastagodó kéreg alatt. A drótkefe és a háromszög kapircs alkalmas az alapos takarításra. Sokan nem kedvelik a gyümölcsfák törzsének meszelését, pedig az egyik legjobb agrotechnikai védelme a törzseknek. A köszméte, (egres) kis levelei már most gyűjtögetik, a lisztharmat gomba spóráit tartsuk szem előtt, hogy ne tudjon elhatalmasodni a fertőzés!

A korai veteményezéseket még nyugodtan elvégezhetjük. A retek, borsó, sárgarépa, petrezselyem magjának már földben a helye. A fejes saláta is a tavaszi csemegék egyike. Vessünk!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)