Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Zsákutca – vagy modernizáció?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2022. március 24. 13:30
Zsákutca – vagy modernizáció?
A szocializmus időszakát idézi meg a megyei levéltár kiállítása

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zsákutca – vagy modernizáció? Hogyan változott meg a Békés megyei települések képe a késő kádári időszakban címmel nyílt kiállítás március 23-án a Békés Megyei Levéltár emeletén. 

A tárlatot Béres István, Gyula város főépítésze nyitotta meg. Lapunknak elmondta: az alföldi települések építészete a szocializmus időszakát és az az előtti évtizedeket tekintve is érdekes témát szolgáltat az érdeklődőknek. 

– Egyszerű módon, de nem a természetes fejlődés során kialakult házakban kellett élniük, hanem kockaházakban. Ezek kevésbé voltak alkalmasak a kényelmes életformára, de a házak meghatározzák az emberek életmódját, és a szocialista diktatúrában tudatosan akarták átalakítani az emberek életét, ezért kényszerítették őket ezekbe az épületekbe – mondta el Béres István

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A telkek kisebbek lettek, és bár a kockaházakban még előfordult akkora konyha, amiben étkezni is lehetett, a panelházakban erre már gyakran nem adódott lehetőség. Két szobában éltek, aludtak a felnőttek és a gyerekek, amelyek közül az egyik a nappali is volt, de az közös étkezésre nem mindig adódott lehetőség – fejtette ki.

Béres István megnyitóbeszédében kitért arra, miként alakították ki a helyiek az elmúlt évtizedekben a saját életterüket, és hogyan befolyásolták ezt az árvizek és egyéb nehezítő körülmények.

Az eseményen Németh Csaba levéltáros köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a szentendrei múzeum segítségével sikerült megnyitniuk a tárlatot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Lapunknak azt is elárulta: a kiállított fekete-fehér képek mellett régi tárgyakkal próbálták megidézni a korszak hangulatát, így született meg az összevont tárlat.

– A nyolcvanas évek ikonikus tárgyai is láthatók a kiállításon, a gombfocitól az otthonkákig, ezeken keresztül jól visszakövethető, milyenek is volt a mostani idősebb generáció fiatalsága idején a mindennapok. A képek pedig arról tanúskodnak, hogyan is alakult ebben az időszakban a Békés megyei települések képe – mondta el. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)