Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Első helyezést ért az országos diákfotó-pályázaton Kesztyüs Máté

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2021. október 23. 16:00 • Frissítve: 2021. október 23. 23:00
Első helyezést ért az országos diákfotó-pályázaton Kesztyüs Máté
A Székely Aladár Fotóklub tagjának képeit ki is állították Budapesten

Az országos diákfotó-pályázat 2020/2021. évi kiírásában gyulai siker született: a fürdővárosi Kesztyüs Máté, a gyulai Székely Aladár Fotóklub tagja az egyéni kategóriában első helyezést ért el.

kesztyüs máté

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2020-ban hirdette meg pályázatát nappali tagozatos általános és középiskolások részére. Az általános iskolás diákok 14 éves korig szakköri kollekcióval pályázhattak, a középiskolás diákok fotóit, 14–20 éves kor között, egyéni pályázatra várták.

A versenynek idén három témája volt: Pandémia, Eső után és Zöld kategóriákban indulhattak a fiatal fotósok. A szakkörök feladatonként 10-10 képet küldhettek be, az egyéni pályázók 4-4 fekete-fehér vagy színes képpel nevezhettek.

Mint megtudtuk, idén a pályázatra öt fotókör és hét egyéni pályázó 234 fotót küldött be. A zsűri tagjai internetes anonim szavazással – a képcímek ismeretében – 0-tól 10 pontig értékelték a bemutatott alkotásokat. A pontok összesítéséből alakult ki az egyéni pályázók és a fotókörök sorrendje.

Kesztyüs Máté lapunknak elmondta: fotóspályafutása 2017 karácsonyán kezdődött egy Sony fényképezővel és pár darab objektívvel, kiegészítővel, amiket szüleitől kapott ajándékba.

– Legfőbb példaképem édesapám, aki hobbifotós, mint én. Ő sokat segített, átadta azt a tudást, amelyet az évek alatt szerzett. Négy éve csatlakoztam a Székely Aladár Fotóklubhoz, ahol nagyon sokat tanulhattam, és rengeteg támogatást is kaptam – kezdte a fiatal díjazott.

– Eleinte a természetben fotóztam virágokat és gombákat. Azóta az érdeklődési köröm kiterjedt más témára is, mint például a portréfotózásra, a makrófotózásra és szinte bármilyen olyan területre, amelyben kreatívan lehet alkotni. Úgy gondolom, hogy a látásmódom kitágulásához, amellett, hogy új kihívásokat kerestem, az is hozzájárult, hogy olyan eredményes fotósok képeit nézegettem, mint Potyó Imre, Daróczi Csaba vagy Újvári Zsolt. A kedvenc képeimet gyakran küldöm el pályázatokra is, reménykedve, hogy elnyerik a zsűri tetszését – mondta el a fiatal fotós, aki azt is felidézte, hogy tavaly 3. helyezett lett az országos diákfotó-pályázaton. 

Az idei versennyel kapcsolatban kifejtette: nagyon örül, hogy első lett, úgy érzi, a jelenlegi körülményekhez képest a legtöbbet hozta ki magából. Azt is megtudtuk, hogy Kesztyüs Máté 12 képéből 11-et ki is állítottak.

– Csak azokat a képeket állították ki, amelyek elérték a minimum 15 pontot. A maximum elérhető 360 pontból 267-et értem el. A kedvenc témaköröm a Pandémia volt – árulta el a fiatal alkotó.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)